Oslobođeni Gotovina i Markač

Apelaciono veće Tribunala u Hagu oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su prvostepeno osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine.

18.20 - "Ovo je naša zajednička pobeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna oluja. Rat pripada istoriji, okrenimo se budućnosti svi zajedno", rekao Gotovina.

16.12 - Gotovina i Markač stigli na zagrebački aerodrom Pleso.

13.50 - Ante Gotovina i Mladen Markač pušteni su iz pritvora u Sheveningenu.

12.50 - Serž Bramerc: "Nemam komentar. Nisam još pročitao presudu".

9.59 - Ante Gotovina i Mladen Markač vratiće se u Hrvatsku avionom vlade te države.

9.49 - Konačnom presudom Haškog suda utvrđeno da odlazak civila posle legalnih napada ne može biti smatrano deportacijom. Gotovina i Markač koji su naredili napade u Kninskoj krajini, stoga, nisu imali nameru da deportuju stanovništvo.

9.42 - Apelaciono veće oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Dvojica od petorice sudija ovog veća imala su suprotno mišljenje.

9.25 - Sudija Teodor Meron rekao da je Apelaciono veće poništilo odluku Pretresnog veća o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata.

9.04 - Sudija Teodor Meron i sudsko veće ušli u sudnicu. Počelo izricanje presude.

8.55 - Ante Gotovina i Mladen Markač stigli u zgradu suda u Hagu iz pritvorske jedinice.

Apelaciono veće Haškog tribunala oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom iz Kninske krajine u leto 1995. godine. Gotovina i Markač su prethodno prvostepeno bili osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina tokom i posle akcije "Oluja".

Predsednik Tribunala, Teodor Meron saopštio je da Apelaciono veće smatra da Gotovina i Markač nisu učestvovali u zajedničkom zločinačkom poduhvatu tokom operacija u Obrovcu, Kninu, Gračacu i Benkovcu, kao i da artiljerijski napadi na te gradove za cilj nisu imali proterivanje civilnog stanovništva.

Član žalbenog veća Haškog tribunala Fausto Pokar, imao je izdvojeno mišljenje. Pokar kaže da je današnja oslobađajuća presuda "protivna bilo kakvom osećaju za pravdu".

Ovom presudom, Haški tribunal je okončao suđenja za događaje tokom "Oluje" a da nijedna osoba nije osuđena za ratne zločine počinjene u toj akciji.  

Meron je naložio da hrvatski generali odmah budu pušteni na slobodu.

Govoreći o delu presude za proterivanje srpskog stanovništva, Meron je rekao da Veće smatra da se odlazak civila istovremeno sa zakonitim artiljerijskim napadim ne može okarakterisati kao deportacija, dodajući da Apelaciono veće smatra da na suđenju nije dokazano da je granatiranje bilo protivzakonito.

"Pošto je odbačen zaključak sudskog veća da je granatiranje bilo protivpravno, Apelaciono veće smatra da nema dokaza da je postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili pretnjom sile", rekao je Meron.

"Smatramo da su greške sudskog veća dovoljno ozbiljne da zaključci o analizi pogodaka nisu održivi", rekao je Meron.

Apelaciono veće smatra da je pogrešan zaključak sudskog veća da u Kninu nisu postojale pokretne mete i zbog toga smatra da je sudsko veće pogrešno zaključilo da napad na Knin nije bio usmeren samo na vojne ciljeve, rekao je Meron. 

"Svi zaključci Raspravnog veća o odgovornosti Markača doneti su u kontekstu zaključaka o protivpravnom granatiranju četiri grada. Shodno tome, Apelaciono veće smatra da nema dovoljno dokaza za osuđujuću presudu protiv Markača na osnovu komandne odgovornosti", rekao je na pretresu Meron. 

Gotovina i Markač su u žalbenom postupku oslobođeni po svim tačkama optužnice, osim po tački tri, u kojoj su generali bili optuženi da su znali za zločine, ali nisu ništa uradili da ih spreči.

Meron je rekao da Apelaciono veće smatra da je Gotovina preduzeo sve razumne mere u pogledu sprečavanja zločina.

Zaključeno je i da je Markač propustio da istraži zločine specijalne policije i tako stvorio atmosferu nekažnjivosti, što je pripadnike specijalne policije potaknulo na ratne zločine.

Prema prvostepenoj presudi, Gotovina, koji je zapovedao "Olujom", i Markač, kao komandant specijalne policije, bili su članovi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je predvodio tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a čiji je cilj bilo proterivanje srpskog stanovništva iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.

Gotovina i Markač proglašeni su krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva u Krajini, od početka avgusta do kraja septembra 1995. godine. Drugooptuženog generala Ivana Čermaka, Tribunal je oslobodio krivice.

Gotovina je, po presudi, naredio nezakonito granatiranje Knina i drugih gradova u Krajini. Takođe, Gotovina nije učinio ništa da spreči i kazni zločine svojih podređenih nad srpskim stanovništvom.

I Gotovina i Markač na prvostepenu presudu uložili su žalbe, tvrdeći da je sudsko veće pogrešno utvrdilo i interpretiralo činjenice o događajima tokom i posle "Oluje".

broj komentara 476 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. nov 2012, 00:34) - Balkanci [neregistrovani]

"Sila"

Jedno nikako nije jasno, cemu ovo demonstriranje "sile" eto moze nam se!, sta je toliko uznemirlio drugove u Hagu da donesu odluku na precac, sta je izmaklo njihovoj kontroli,OVO JE POTEZ OCAJNIKA, a drugo pitanje koliko ce komsije platiti za ovo, jer da se ne lazemo sve sto EU pokloni e to ume preskupo da kosta pri vracanju.

(nedelja, 18. nov 2012, 23:47) - anonymous [neregistrovani]

...

Kod nas u Hrv. večina ljudi protiv Srba nema baš ništa i na rat gledamo kao na stvar prošlosti... logično je da se klanjamo svojim žrtvama i onima koji su ginuli da bi narod bio slobodan, a od vaših se žrtava ne ismijavamo... ja kao ljevičar, podrazumijeva se stojim uz svaku žrtvu svakog rata i prema ustaškim zločinima od prije sedamdeset godina gajim jednako gađenje kakvo gajite i vi.. jer i moja je obitelj (Hrvati) izgubila mnoge u ustaškim logorima... jesu li ili nisu krivi Gotovina i Markač, zaista ne znam... ako jesu, da, sudit će im Bog, ako nisu kao što vjerujem da nisu i smatram da ne moraju odgovarati za zločine pojedinaca iz svojih redova, drago mi je što su na slobodi. Ali Hrvatski se narod ipak branio od politike koju je tada vodila srpska vlast. Ne krivimo narod, politiku krivimo. Nama je rata dosta. Da nije bilo velikosrpske ideologije sad bi kako i spada živjeli u Jugoslaviji, a sinovi ne bi ginuli zbog budala. Ako želite, dobre ćete odnose uvijek dobiti, ali ako ne želite pustite nas na miru, ne odlučujemo mi što će reći Haag. Živimo jedni uz druge prije no što smo došli na ovaj Balkan i prije nego su nas kršćani podijelili na dvije pole.  Žao mi je zbog Kosova i svake vaše žrtve braćo... ali ne i zbog onih koji meni osporavaju nacionalnu pripadnost ili žele zatrti slobodu izbora poput Šešelja i Miloševića

(nedelja, 18. nov 2012, 20:00) - dragan [neregistrovani]

sramota

Zalosno i tuzno za srpski narod.valjda ima boga zbog velike nepravde

(subota, 17. nov 2012, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

zlocinacka presudba

SVAKA CAST-jedno od retkih iskrenih i realnih razmisljanja.
To vecina nece ili ne zeli uviditi.

(subota, 17. nov 2012, 11:14) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast

Svaka cast, da je bar vise takvih razmisljanja i sa jedne i druge strane.

(subota, 17. nov 2012, 11:13) - leki [neregistrovani]

ima li pravde ?

A ti Srbijo dobro razmisli hoces li u eu !!!

(subota, 17. nov 2012, 10:55) - anonymous [neregistrovani]

Kako da ne!

I moj stric od 65 godina je napao Hrvate u svojoj kuci u Borovu Selu odakle je Dunavom stigao u Beograd, gdje je bio sahranjen kao NN!

(subota, 17. nov 2012, 08:24) - miso [neregistrovani]

a oni slave

Zar ocekivati stid od onih koji su imali logore za djecu, trebali sta vise reci???

(subota, 17. nov 2012, 08:13) - anonymous [neregistrovani]

Bruka i sramota...

Nije valjda da se evropska unija i dalje nada, posle onoga sto se juce desilo, da srbija zeli njoj???
Ovo nigde nema...
isterali ljude iz svoih kuca, bez icega su putovali daleki put ka srbiji ili u blize inostranstvo... to sto su mogli, stavili su pod misku i begaj...
a lopovi pokrali sve...
preuzeli kuce, njive i stoku...
I tu niko nije kriv???
jedina zemlja u kojoj se jos na nemacki nacin pozdravlja "haj onaj mali brkati"
i to je demokratija...
oni ce u evropsku uniju???
mi nismo ni malo kao oni, mi tu nista nimo izgubili... mi smo svoji. i za to da se borimo. svi skupa, sad jos jace jedan uz drugog
Ljut sam na presudu...

Zivela srbija...

.. i njeni gradjani

(subota, 17. nov 2012, 06:39) - Cvele [neregistrovani]

Svaka cast

Haski sud je ovom presudom porucio Srbima i svima onima koji smatraju ds su Srbi krivi koliko i svi drugi ucesnici u ratu da SRPSKIH CIVILNIH ZRTAVA NIJE BILO Y TOM RATU ! kako? pa lepo,ja ne verujem da makar i jedan stradali civil treba da bude uskracen pravde,znaci po ovoj presudi nije bilo Srpskih civilnih zrtava ILI ! Srpskih civilnih zrtava jeste bilo ali ko im je kriv,oni su sami zapoceli taj rat neka snose posledice na taj nacin sto ce svi proterani stradali i nestali biti okarakterisani tako kao da su i oni sami krivci.Hvala haskom sudu,zapamtice istorija i haski sud i one koji su ga kreirali i finansirali i na taj nacin odlucivali sta je pravo i pravda a sta ne