Читај ми!

Bošnjak ili Bosanac?

Svi koji navode Bošnjake da na popisu stanovništva u BiH napišu Musliman, Bosanac ili Hercegovac, rade direktno ili indirektno na etničkom čišćenju Bošnjaka, piše u Proglasu Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdao je Proglas u kojem poručuje se da svi koji navode Bošnjake da se na popisu stanovništva u toj zemlji izjašnjavaju kao Musliman, Bosanac ili Hercegovac rade direktno ili indirektno "na etničkom čišćenju Bošnjaka".

Riajset je pozvao sva bošnjačka kulturna i nacionalna udruženja da se "aktivno uključe u akciju nacionalne afirmacije Bošnjaka kako bi se otklonile lažne dileme oko bošnjačkog verskog, nacionalnog i jezičnog identiteta".

Sednicom Rijaseta predsedsavao je odlazeći reis-ul-ulema Mustafa Cerić uz prisustvo novoizabranog poglavara Rijaseta Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

Rijaset je poručio da podržava popis stanovništva u BiH i pozvao građane Bosne i Hercegovine da se odazovu.

"Nema na svetu naroda kojem je nacionalno ime Musliman. To se moglo dogoditi samo nama Bošnjacima zato što smo zadnjih sto i više godina živeli u neslobodi. Malo je naroda na svetu kojem se tako dugo i uporno osporava pravo na vlastito etničko i nacionalno ime. To je moguće Bošnjacima zato što im se stalno otima nacionalna sloboda", poručio je Rijaset.

Naziv Musliman 'nije ni etnički, niti nacionalni identitet", saopštio je Rijaset.

Bosanac je svako ko ima bosanski pasoš, ali "Bošnjak je samo onaj koji je svestan svog bošnjačkog etničkog i nacionalnog porekla i svog specifičnog duhovnog i kulturnog bošnjačkog identiteta".

Zato je Rijaset Islamske zajednice pozvao Bošnjake da na popisu stanovništva u rubrici "nacionalno/etničko" izjašnjavanje upišu nacionalno ime Bošnjak, u rubrici o veroispovesti daju odgovor da je 'islamska', a maternji jezik 'bosanski'.

Rijaset je takođe poručio da svi oni koji navode Bošnjake da se na sledećem popisu stanovništva u BiH pišu nacionalno 'Musliman', 'Bosanac' ili 'Hercegovac' rade direktno ili indirektno na etničkom čišćenju Bošnjaka".

Број коментара 53

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво