Testament patrijarha Maksima

Imovina preminulog bugarskog patrijarha Maksima pripašće Sinodu, javila je Verska informativna agencija posle otvaranja njegovog testamenta.

U Sofiji je otvoren testament bugarskog patrijarha Maksima, prema kojem svu njegovu imovinu dobija Sinod, javila je Verska informativna agencija. 

Patrijarh nije imao lični bankovni račun, stanove, vile ni zemlju. Od imovine nađen je stari ručni sat i pisaća mašina marke Konstantin koju je Maksim kupio polovnu 1968. godine od jednog advokata.

Novac nije nađen. Mesečna plata od 680 leva, osim sto leva za lične potrebe, decenijama je uplaćivana domu za hendikepiranu decu u Sofiji, za šta gotovo niko nije znao.

Patrijarh nije imao automobil, već mu je na raspolaganju bio 21 godinu star "mercedes", a od 1971. godine imao je istog vozača.

Takođe, decenijama je patrijarhu skromnu hranu pripremala domaćica. Ponedeljkom, sredom i petkom hrana je bila strogo posna.

Testament je sastavljen u decembru 2011. godine, a još se ne zna da li će patrijarhova najbliža rođaka i zakonska naslednica, kći njegove rođene sestre imati primedbe. Nije poznato ni da li je Maksim vodio dnevnik.

Poglavar Bugarske pravoslavne crkve umro je 6. novembra u 98. godini, posle više od 40 godina na čelu crkve.

broj komentara 7 pošalji komentar
(ponedeljak, 12. nov 2012, 23:10) - Православац [neregistrovani]

Вечнаја памјат

Тихо,нечујно,мирно,скрушено,скромно,поштено,трпељиво,смјерно...живио је Патријарх Максим...И настанио се у небеском царству поред свог брата у Христа Патријарха Павла.Сваки који поштује ту чињеницу заслужује Божију милост,ма које вјере био.

(ponedeljak, 12. nov 2012, 22:25) - Sale-Beclija [neregistrovani]

Odgovor bratu muslimanu

Ne mogu da propustim ovu sansu da se zahvalim coveku koji je pokazao svoje i samim tim zasluzio moje postovanje...hvala ti brate muslimane pre svega sto si vernik i covek,moj naklon tebi i tvojoj porodici,da ste nam zivi i zdravi jos mnogo godina....

(ponedeljak, 12. nov 2012, 15:35) - anonymous [neregistrovani]

Сад је јасно...

...зашто је човек био 40 година патријарх. Где би нашли бољег?

(ponedeljak, 12. nov 2012, 13:50) - Voroncov [neregistrovani]

Živeo je dakle skromnim životom

bez ikakvog interesa za materijalnim bogatstvom, baš kao i što dolikuje pravom hrišćaninu.Počivaće u Božijem miru ovaj tako verni sluga Božiji.

(ponedeljak, 12. nov 2012, 13:24) - anonymous [neregistrovani]

Da li se....

.... Samo meni cini ili je ovo kao da citam biografiju naseg Patrijarha Pavla, cak i duboka starost im je zajednicka. Dobri i Sveti ljudi.

(ponedeljak, 12. nov 2012, 12:36) - anonymous [neregistrovani]

pravi hrišćanin

odan Bogu i skromnosti! Viječni rahmet od muslimana vjernika!

(ponedeljak, 12. nov 2012, 12:07) - NikolaBg [neregistrovani]

Bozija promisao

Gospod Bog, nagradjue sve skromne i posvecene ljude!