Читај ми!

Bundestag protiv prijema Hrvatske u EU?

Raste otpor u nemačkom Bundestagu prema prijemu Hrvatske u EU, piše "Špigl". Primer Bugarske i Rumunije pokazuje da su očekivanja da će se problemi lakše rešiti nakon ulaska u EU, u praksi neostvariva, prenosi nedeljnik.

U nemačkom parlamentu, Bundestagu, raste otpor prema ishitrenom prijemu Hrvatske u punopravno članstvo u Evropskoj uniji, piše nedeljnik Špigl u svom najnovijem izdanju.

Ne sme biti nikakvog popuštanja samo da bi se pobudila nada, rekao je predsednik Odbora za spoljnu politiku Bundestaga Rupreht Polenc za Špigl, a prenosi HRT.

Polenc smatra da je ulazak Hrvatske u EU planiranog datuma 1. jula 2013. moguć jedino u slučaju da sledeći izveštaj Evropske komisije o napretku Hrvatske bude pozitivno intoniran.

Poslanik opozicione Socijaldemokratske stranke Nemačke zadužen na evropska pitanja Mihael Rot se još drastičnije izrazio, rekavši da kada je Hrvatska u pitanju "moramo dati zastrašujući primer drugima".

Rot je istakao da Hrvatska mora da otkloni primedbe koje je navela Evropska komisija, poput predugih sudskih procesa. U protivnom Bundestag neće ratifikovati pristupni pregovor, zaključio je Rot.

I predsednik Bundestaga Norbert Lamert iz Hrišćansko-demokratske unije je opet izrazio rezervu ka prijemu Hrvatske u EU, a i sam je pokrenuo raspravu o proširenju tvrdnjom da Hrvatska još nije spremna.

Primer Bugarske i Rumunije pokazuje da su očekivanja da će se problemi lakše rešiti nakon ulaska u EU, u praksi neostvariva. Mi ne smemo ponoviti istu grešku, rekao je Lamert za Špigl.

Mislim da bi morali razmisliti o tome da uvedemo godišnje izveštaje o unutrašnjem stanju Evropske Unije. To bi nekima moglo otvoriti oči za probleme koje već godinama nerešene vučemo za sobom, zaključio je Lamert.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво