Američki protivraketni štit na Balkanu?

Šef Inicijative za američku antiraketnu odbranu Rik Elison tvrdi da SAD nameravaju da Izrael, Tursku i Balkan odredi kao nove destinacije za antiraketni štit.

Nakon što je administracija američkog predsednika Baraka Obame odustala od planova da u srednjoj Evropi razmesti antiraketni štit, kao nove destinacije navode se Izrael, Turska i Balkan.

Rik Elison, šef Inicijative za američku antiraketnu odbranu koja ima sedište u Vašington,  potvrdio je da je već donesena odluka da SAD odustaje od raketa presretača u Poljskoj i radara u Češkoj, piše poljski dnevnik "Gazeta wyborcza", pozivajući se na izvore u Vašingtonu.

"Kongres je jasno rekao da antiraketni sastav u Evropi mora štititi i Europu i SAD, a tako bi bilo da su rakete presretači u Poljskoj. Zato Pentagon rakete želi preneti s brodova i na kopno, kako bi mogle uništiti rakete već u uzlaznoj fazi leta. To zahteva dalje kopnene baze, jednu u Izraelu, drugu u Turskoj ili na Balkanu",  rekao je Elison glavni lobist za američki antiraketni štit.

Dolaskom administracije Baraka Obame na vlast, ceo projekat protivraketnog štita u istočnoj Evropi doveden je u pitanje zbog nekoliko ključnih problema, želje Vašingtona da sredi poremećene odnose sa Rusijom, astronomske cene projekta i nedostatka bilo kakvih dokaza da taj sistem zaista i funkcioniše.

Број коментара 54

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи