Читај ми!

Prvi mešoviti brak u Srebrenici

Kad se u maju sledeće godine Amir Salihović i Dušica Rendulić budu venčali biće to prvi mešoviti brak od rata u Srebrenici. Pre rata taj procenat bio čak 33 odsto, pišu bosanski mediji.

Almir Salihović i Dušica Rendulić planiraju da se venčaju u maju sledeće godine, a kada to učine, biće to prvi mešoviti brak od rata u Srebrenici, gde je pre rata taj procenat bio čak 33 odsto, pišu banjalučke Nezavisne novine.

Priču o tom slučaju objavio je kanadski list Toronto star, koji ističe da su prijatelji Salihovića (28), kada im je pre dve godine saopštio da je zaljubljen u hrišćanku, koja potiče iz srpsko-hrvatskog braka, bili neprijatno iznenađeni.

"Rekli su mi da sam lud, da to ne mogu uraditi, jer se to, jednostavno, ne radi. Rekli su mi da je to ravno samoubistvu", priseća se Salihović. On se nije obazirao na njihove kritike i tako je, zajedno sa verenicom Dušicom, postao simbol skromnog napretka u podeljenoj Bosni i Hercegovini, konstatuje kanadski list.

Salihović je buduću suprugu, koja je iz Gospića u Hrvatskoj, upoznao u maju 2010. godine na pijaci u Tuzli, u vreme dok je bila u poseti baki u jednom selu blizu tog grada.

"Sećam se da sam namerno ispustila flašu mleka ispred njega, samo da bi me primetio", priznala je Dušica Rendulić o dodala: "I primetio me je. Ništa mi nije rekao, samo se nasmejao."

Dan posle toga, imali su prvi sastanak, a već sedam dana kasnije su se zabavljali, da bi u novembru 2010. godine Salihović predložio da se iz Tuzle presele u Srebrenicu, na plac njegov majke.

Nemačka humanitarna agencija "Habitat for Humanity" izgradila im je kuću, a pre sedam meseci dobili su sina, kome su dali ime Jusuf.

Odluku Salihovića da oženi hrišćanku ne podržavaju svi u Srebrenici, gde su pripadnici Vojske Republike Srpske u julu 1995. godine pobili oko 8.000 muškaraca, piše kanadski list.

"Da moj sin dovede Srpkinju, rekla bih: 'U redu, živi s njom, ali ne pod mojim krovom'", kaže Šefika Halilović (47) iz Srebrenice. "Ali, to bih rekla i da dovede i Kanađanku, a ne samo Srpkinju", dodaje Halilovićeva, naglašavajući da je tokom rata izgubila muža i još 14 članova šire porodice.

Ipak, Salihović i Rendulićeva se na obaziru na mišljenje Srebreničana. Dušica kaže da udaja za muslimana ima i svojih prednosti.

"Kao hrišćanka, uvek sam volela Božić, zbog kolača i poklona, ali i muslimanski praznici znaju da budu predivni", kaže Rendulićeva i dodaje da najviše uživa u baklavi za Bajram.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво