Читај ми!

Kiša pomaže vatrogascima

Počela kiša na Svetoj gori, što bi trebalo da olakša gašenje požara. Manastiri nisu ugroženi. Srpski vatrogasci prave protivpožarne puteve, MUP šalje pojačanje. Premijer Grčke proglasio vanredno stanje na Svetoj Gori.

22.40 - Oko 21.30 na Svetoj Gori počela je da pada kiša, što bi trebalo da pomogne u gašenju vatre. 

18.18 - Požar od manastira Hilandar udaljen kilometar i po, ali samo manastirsko zdanje nije ugroženo, izjavio koordinator u sektoru za vanredne situacije MUP-a Srbije Bojan Glamočlija za Betu.

17.00 - Bugarska uputila u Grčku osam vatrogasaca sa dva vozila i 18 rendžera sa opremom za seču šume, kao pomoć u gašenju požara na Svetoj Gori.

Kiša koja je počela da pada na Svetoj Gori oko 21.30 trebalo bi da pomogne vatrogascima u gašenju požara i spreči dalje širenje. 

Požar koji je na Svetoj Gori izbio u sredu, danas je stigao na kilometar i po od manastira Hilandar. Međutim, samo manastirsko zdanje nije ugroženo, rekao je ranije koordinator u sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Bojan Glamočlija.

"Požar i dalje traje, pokušavamo da ugasimo tu vatru, pomažu nam i vatrogasci iz Grčke. Ne očekujemo da se požar uskoro približi samom Hilandaru, tu smo i nećemo dozvoliti da požar priđe bliže", rekao je Glamočlija agenciji Beta.

Na terenu se trenutno nalazi 49 srpskih vatrogasaca i 10 vozila koji su juče stigli u Grčku, rekao je Glamočlija.

Vatrogasci iz Srbije, drvoseče i monasi napravili su dve linije odbrane od požara u blizini manastira Hilandar. Do sad je izgorelo oko pola, odnosno oko 3.000 hektara od ukupne površine šume u okolini manstira Hilandar.

Monasi manastira održavaju redovna bogosluženja, ali su posete Hilandaru obustavljene pošto su u njemu smešteni srpski i grčki vatrogasci pa nema mogućnosti za prijem posetilaca.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je ranije danas izjavio da su srpski vatrogasci zajedno sa monasima juče napravili dva proseka i na taj način napravili dvostruku barijeru do manastira.

"Poslaćemo još desetak vatrogasaca sa troje vozila na Svetu goru, kako bi pojačali naše snage dole. Sa druge strane, Grčka čini sve da zauzda požar i danas se očekuje jače angažovanje njihovih vatrogasaca i vojnika", dodao je Marić.

Sa vatrenom stihijom, koja je u sredu zahvatila taj deo severne Grčke, bore se 183 grčka vatrogasca zajedno sa 49 srpskih kolega, koji na raspolaganju imaju 72 vozila.

Grčke vlasti angažovale su i 110 vojnika i 120 volontera, kao i još šest aviona i pet vatrogasnih helikoptera. Grčka vojska je u pomoć pritekla sa dva helikoptera "činuk" i 50 dodatnih vojnih kamiona. U pripravnosti je treći korpus grčke vojske.

Pomoć stiže i iz Bugarske, koja je na Svetu goru uputila osam vatrogasaca sa dva vozila i 18 rendžera sa opremom za seču šume.

Grčki premijer Antonis Samaras proglasio je sinoć vanredno stanje na Atosu i naložio svim raspoloživim vatrogascima i mehanizaciji, zajedno sa vojnim jedinicama i policajcima, da budu poslati kako bi se požar lokalizovao.

Grčke vlasti smatraju da je požar, koji je već progutao od 4.850 do 6.000 hektara šume, maslinjaka i vinograda, podmetnut. Sumnja se na radnika iz Litvanije, koji nije dobio posao u Uranopolisu i policija traga za njim, objavila je grčka televizija ERT.

Atinski dnevnik Etnos izneo je pretpostavku da su vatru izazvali radnici koji rade u vinogradima svetogorskih manastira Sveti Pavle i Dionisijat.

S druge strane, profašistička partija "Zlatna zora" iskoristila je požar da optuži strane ilegalne imigrante da su namerno izazvali požare.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се