Читај ми!

Džombić: Afera "Agrobanka" nema veze sa RS

Premijer RS Aleksandar Džombić demantovao navode Dragana Čavića da afera "Agrobanka" ima veze i sa Republikom Srpskom.

Posle izjave predsednika Demokratske partije Dragana Čavića da afera beogradske "Agrobanke" ima svoj kriminalni ogranak u Republici Srpskoj, oglasio se premijer RS Aleksandar Džombić koji je demantovao Čavićeve navode.

U izjavi za agenciju Fena, Džombić između ostalog kaže da, koristeći dešavanja u Srbiji u vezi sa hapšenjem pojedinaca osumnjičenih u aferi "Agrobanka", Čavić pokušava da lažima poveže institucije RS sa tim dešavanjima kako bi dobio potrebnu medijsku pažnju koju očigledno ne može dobiti na drugačiji način.

Džombić navodi da je bila doneta odluka o formiranju "Agrobanke" u RS i da je u skladu sa sporazumom definisan iznos participacije u osnivačkom ulogu, ali ističe da Investiciono-razvojna banka RS nikada nije uplatila svoj iznos participacije u osnivačkom kapitalu jer nije dobijena očekivana saglasnost Narodne banke Srbije.

Prema njegovim rečima vlada RS je imala uveravanja Vlade Srbije da će se nastaviti sa realizacijom projekta čim se završi potrebna rekonstrukcija i dokapitalizacija banke.

"S obzirom da do toga nije došlo, Investiciono-razvojna banka RS nije izvršila uplatu svog dela osnivačkog kapitala tako da građani RS nisu ni na koji način oštećeni", istakao je Džombić.

Reakcija premijera RS-a usledila je nakon što već dva dana opozicija u RS optužuje Investiciono-razvojnu banku RS za sumnjive poslove u slučaju "Agrobanka".

Inače, Čavić je ranije danas rekao da je Investiciono-razvojna banka RS 25. maja 2011. potpisala Ugovor o osnivanju "Agrobanke" u RS sa tadašnjim predsednikom Izvršnog odbora "Agrobanke" Srbije Dušanom Antonićem, uhapšenog pre dva dana prilikom ulaska iz BiH u Srbiju.

Čavić je u izjavi za Fenu precizirao da je osnivački kapital banke u RS iznosio oko 20 miliona konvertabilnih maraka (10 miliona evra), u kojem je udeo Investiciono-razvojne banke RS 20 odsto ili 4 miliona, a da je "Agrobanka" Beograd trebalo da uloži 80 odsto odnosno 16 miliona konvertibilnih maraka.

Čavić tvrdi da je taj ugovor potpisan kao i da je deo sredstava od strane RS, a da je direktor banke, koji je istovremeno postavljen, Aleksandar Ljuboja ni manje ni više nego pašenog Aleksandra Džombića.

"Očigledno je da postoje specijalni i paralelni odnosi onih koji se bave mutnim radnjama s obe strane Drine", dodao je Čavić i zaključio da to nema veze i ne treba mešati sa legitimnim odnosima predviđenim Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Republike Srpske i Srbije.

Čavić je takođe istakao da kriminalni ogranak afere "Agrobanke" u RS treba da istraže nadležne institucije.

Bivši predsednik Izvršnog odbora "Agrobanke" Srbije Dušan Antonić i još sedmorica osumnjičenih za malverzacije oko 300 miliona evra uhapšeni su pre dva dana u zajedničkoj akciji MUP-a i Tužilaštva za organizovani kriminal u Srbiji.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара