Читај ми!

Povratak Dubrovačke republike?

Zbog sve veće saobraćajne izolovanosti, marginalizacije i propadanja, a u atmosferi krize, u Dubrovniku raste broj zagovornika Dubrovačke republike, piše "Slobodna Dalmacija".

Dubrovnik gubi obeležja grada i postaje izolovano ostrvo koji živi samo leti, a zimi tavori odsečeno od matice domovine. Takav stav ima većina Dubrovčana koji prstom upiru u političare svih opcija i prozivaju ih da Dubrovnik koriste samo u promotivne svrhe ili za krpljenje budžetskih rupa zaradom od turizma, piše Slobodna Dalmacija.

Lepote Dubrovnika hvale svetski mediji, a za napredak grada na nacionalnom nivou malo ko mari, kažu Dubrovčani i upozoravaju na letargiju u koju je zapao grad zbog nebrige odgovornih.

Od prošle godine, Dubrovnik je, uprkos protivljenju ekonomista, ostao bez samostalnog Trgovačkog suda. Osam vekova stara dubrovačka carinarnica od ovog leta posluje kao filijala Carinarnice Ploče, a odnedavno je i zajednica zdravstvenog osiguranja Dubrovnik pripojena Splitu.

Poigravanje bivših i sadašnjih vlastodržaca sa saobraćajnom nepovezanošću Dubrovnika posebna je priča, piše list. Mnogi građani pelješki most, trajekte, auto-puteve i pontone odavno doživljavaju kao politički spin od kojeg koristi imaju i vlast i opozicija, ali ne i stanovnici Dubrovnika.

U gradu sa najviše hotela s pet zvezdica, uz svaku kišu treba prokuvavati vodu, polovina grada nema kanalizacionu mrežu, kažu Dubrovčani.

U Dubrovniku zbog svega toga raste broj zagovornika Dubrovačke republike, piše Slobodna Dalmacija.

Dubrovački konceptualni umetnik i građanski aktivista Slaven Tolj izjavio je da se opet maše zastavama i ustaje smelo u odbranu nacionalnog bića i teritorija. To su isti oni ljudi koji godinama zatvaraju oči pred uništavanjem i prisvajanjem javnog prostora i hladno poklanjaju Srđ (brdo kod Dubrovnika) interesima jednog sumnjivog "investitora" –mešetara, piše Slobodna Dalmacija.

Oni sad recituju o nacionalnom ponosu i zaštiti teritorija, o istorijskom pravu i specijalnom ratu protiv Hrvatske, kaže Tolj.

Dubrovnik je saobraćajno izolovan smanjenjem broja letova od kraja oktobra do početka aprila. Udaljen je više sati od ostalih centara Hrvatske, granični prelaz sa Neumom dodatno povećava izolovanost, navodi splitski list.

Dubrovački akademski slikar Davor Lucianović kaže da je život u Dubrovniku težak jer su, zbog udaljenosti i saobraćajne izolacije, cene roba i usluga u gradu znatno više nego u ostatku zemlje.

U uslovima marginalizacije Dubrovnika stvara se raspoloženje nezadovoljstva, što može ići na ruku zagovornicima separatističkih stavova, obnovi ideje Dubrovačke Republike i sličnim opasnim stremljenjima, ističe Lucianović.

Nadam se samo da se ovakva klima ogorčenja ne stvara veštački, kako bi se povećao broj nezadovoljnika sklonih separatizmu, rekao je Lucianović.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво