Читај ми!

Kadijin ručak na nacionalnoj osnovi

Srbi ne mogu da jedu kod mene, rekao vlasnik crnogorskog restorana "Kadmi" i izbacio napolje ženu sa petoro dece i monahinju SPC. Šovinistički postupak osudilo više partija i NVO, podneta i krivična prijava. Vlasnik restorana danas dobijao preteće SMS poruke.

Vlasnik etno-sela "Kadmi" na Njegušima Milo Kadija izbacio je iz svog restorana Veselinku Rajković iz Podgorice i njeno petoro maloletne dece, kao i jednu monahinju Mitropolije crnogorsko-primorske, jer, kako je kazao, ne podnosi Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Rajkovićeva je podgoričkim Vijestima rekla da je sa decom i njihovom verskom učiteljicom, u povratku iz posete manastiru na Prevlaci, svratila u restoran "Kadmi" u etno-selu na Njegušima, ali im je prišao Kadija i rekao da za njih u tom lokalu nema obroka.

"Prvo smo pomislili da se šali sa nama. On je, međutim, upitao monahinju da li radi za srpsku crkvu, na šta mu je ona kratko potvrdno odgovorila, da bi Kadija nakon toga kazao da za nas u restoranu nema hrane, jer je tu sve crnogorsko", navela je Rajkovićeva.

Kadija je, prema njenim rečima, potom zatražio da napuste restoran. Kadija je Vijestima potvrdio da je izbacio iz svog restorana monahinju i majku sa petoro dece. On je kazao da je to uradio, jer je crnogorski nacionalista i da Srbi ne mogu da jedu u njegovom restoranu.

"Napišite da sam crnogorski nacionalista i da Srbi ne mogu da jedu kod mene", rekao je Kadija Vijestima, nakon čega je, kako se navodi, uputio niz pogrdnih naziva za sveštenike Srpske pravoslavne crkve.

Krivična prijava i osude

Više političkih partija i nevladinih organizacija u Crnoj Gori osudilo je šovinistički istup vlasnika etno-sela Mila Kadije, podnoseći protiv njega krivičnu prijavu, dok je od tužilaštva zatraženo da hitno reaguje.

Nevladina organizacija Institut socijalne inkluzije, podnela je krivičnu prijavu protiv Kadije, zbog više krivičnih dela počinjenih iz mržnje.

"Od Tužilaštva očekujemo preduzimanje odgovarajućih službenih mera i radnji, kako bi se utvrdilo da li u radnjama Kadije ima elemenata krivičnih dela motivisanih netolerancijom", navela je organizacija.

Ta nevladina organizacija je, povodom šovinističkog istupa vlasnika restorana na Njegušima, podnela pritužbu crnogorskom ombudsmanu, jer, kako su naveli, ponašanje Kadije predstavlja drastičan primer otvorene diskrimacije građana na osnovu etničke i verske pripadnosti.

Predsednik Srpskog nacionalnog saveta Momčilo Vuksanović ocenio je da, nažalost, incident na Njegušima nije slučajnost, već posledica ambijenta koji je stvoren u Crnoj Gori.

"Poznato je šta se dešavalo na utakmicama košarkaških reprezentacija na Cetinju, a mi, koliko god je to moguće, pokušavamo da sve te negativne pojave amortizujemo, na način da bi se prestalo sa šikaniranjem Srba u Crnoj Gori", kazao je on.

Iz Srpske liste naveli SU da šovinistički istupi kao ovaj na Njegušima ne smeju proći bez adekvatne osude, jer će se, u suprotnom, opet ponoviti.

Član Saveta Demokratskog fronta Milan Popović smatra da je incident na Njegušima posledica agresivnog režimskog nacionalizma. On je istakao da se mora napraviti ambijent u kom će se garantovati da će se Srbi u Crnoj Gori osećati slobodno.

Udruženja mladih i LGBT forum Progres, takođe su osudili, kako su naveli, diskriminatorni postupak vlasnika etno-sela na Njegušima prema grupi građana zbog njihove etničke i verske pripadnosti.

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Aleksandar Čotrić osudio je postupak vlasnika restorana.

Čotrić je zatražio od Vlade Srbije da hitno reaguje kod crnogorskih vlasti kako bi "nasilnik zbog očigledne nacionalne i verske diskriminacije bio primereno kažnjen" i kako se takve stvari više ne bi događale.

Број коментара 62

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво