Читај ми!

Podrška patrijarha Kirila igumanu Jefremu

Van protokola, ali ipak organizovano, patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril posetio je, tokom posete Kipru, ženski manastir Sveta Iraklidija i majku igumana Jefrema, koga atinsko tužilaštvo tereti za niz finansijskih zloupotreba.

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril je, tokom svoje posete Kipru, van protokola, ali ipak organizovano, posetio ženski manastir Sveta Iraklidija i majku igumana Jefrema, koga atinsko tužilaštvo tereti za niz finansijskih zloupotreba, prenala je Verska informativna agencija (VIA).

Grčki mediji smatraju da se patrijarh Kiril tom prilikom ponovo solidarisao sa osumnjičenim igumanom.

Jefrem je, inače, poreklom sa Kipra i iguman je svetogorskog manastira Esfigren. Grčki pravosudni organi ga smatraju odgovornim za finansijske zloupotrebe u iznosu od 100 miliona evra.

On se do početka sudskog procesa, nalazi u kućnom pritvoru i patrijarhu Kirilu nije bilo dozvloljeno da se sa njim sretne. Ipak, Kiril je razgovarao sa Jeferemovom majkom i najbližom rodbinom koji smatraju da je iguman potpuno nevin.

Majka i rodbina igumana Jefrema zahvalili su patrijarhu Kirilu za brigu i molitve, kao i za pismo koje je u korist igumana zimus uputio grčkom predsedniku, iako, kako se navodi, ono nije imalo nikakvog efekta.

Patrijarh Kiril je, smatra se, ovim činom ponovo izrazio svoju solidarnost sa Jefremom, istakavši da je njegov dug bio da interveniše kad strada brat.

Slučaj Jefrem opterećuje odnose RPC sa Carigradskom patrijaršijom i Atinskom arhiepiskopijom.

U više navrata, naime, crkvene i državne instance u Moskvi su zamoljene da se ne mešaju u istragu protiv igumana Jefrema, izjavljujući da je on nevin i uzor pravoslavlja, jer se to smatra svojevrsnim pritiskom na grčko sudstvo.

Iguman Jefrem je krajem marta pušten iz istražnog zatvora uz kauciju od 300.000, s tim da bude u svom manastiru u kućnom pritvoru i da se redovno javlja policiji.

Inače, tokom svoje posete, patrijarh Kiril je osveštao kamen temeljac budućeg ruskog hrama u kiparskoj luci Limasol, a koji će se nalaziti pod jurisdikcijom Kipra.

Hram Svetog Nikole biće u ruskom stilu, a u njemu će biti prostora za 500 vernika. Patrijarh Kiril je pozvao prisutne da se žrtvuju i daju priloge za gradnju, da bi im gresi bili oprošteni. Prema proceni gradnja grama će koštati pet miliona evra.

Inače, zvanično na Kipru živi 8.600 Rusa, nezvanično ih tamo ima i do 40.000, od kojih je najviše u Limasolu. Među njima je i odredđen broj novobogataša. Kipar godišnje poseti oko 330.000 ruskih turista.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије