"Split prajd" bez incidenata

Uz izuzetno jake mere obezbeđenja u Splitu je održana druga gej parada. Skup je protekao bez većih incidenata. Među učesnicima Parade ponosa bili su hrvatski ministri unutrašnjih i spoljnih poslova- Ranko Ostojić, Vesna Pusić i još nekoliko ministara.

Uz prisustvo jakih snaga policije u Splitu održana Parada ponosa. Uže područje grada bilo pod pod jakim policijskim obezbeđenjem, kao i ruta kojom se povorka kretala, javljaju lokalni mediji.

Povorka je oko 15 sati krenula s područja Đardina, parka u centru grada, preko ulica kralja Tomislava, Marmontovom, a završila se na rivi.

Povorku splitske Parade ponosa predvodile su žene koje su nosile transparent "Jednaki/e pred zakonom". Ispred kolone bilo je desetak interventnih policajaca i kombi.

Aktivisti su do rive stigli uz glasno bubnjanje, zvižduke i vuvuzele. Policija ih je potom ogradila i nije im dozvoljava pristup na oko 50 metara, javlja portal 24sata.hr. Na glavnim delovima rute bile su postavljene metalne ograde, a u jednoj ulici i vodeni top. Uže središte grada nadletao je helikopter. 

Učesnici parade nosisli su zastave duginih boja, a među transparentima bili su i oni na kojima je pisalo "Gej je ok", "Ljubav bez granica", "I mi plaćamo porez", "Jednaki pred zakonom", "Stop mržnji" i "Moj partner je moja porodica".

Među okupljenima su bili i brojni intelektualci iz Splita koji su došli da podrže skup. U povorci su bili i ministri unutrašnjih poslova Ranko Ostojić, spoljnih poslova Vesna Pusić, veterana Predrag Matić Fred, uprave Arsen Bauk i građevine Ivan Vrdoljak.

Osim njih, podršku povorci polnih manjina dali su i književnik i filozof Predrag Matvejević, režiser Rajko Grlić i aktivista i novinar Drago Pilsel koje je ranijih godina bio i na povorkama u Zagrebu.

Paradu je obezbeđivalo oko 900 hrvatskih policajaca, među njima i pripadnici interventne policije, a sve vreme skup se snimao.  Policija nije dozvolila održavanje kontramitinga, ali su iz Štaba za odbranu rive, koji se protive paradi, najavili da će šetati rivom u vreme skupa.

Policija je privela 40 osoba, uglavnom zbog slučajeva kršenja javnog reda i mira, nevezanih direktno za sam skup.

Iz policije su najavili da će posle subotnjeg skupa na konferenciji za novinare obavestiti javnost o tome kako je protekao skup i koliko je ukupno potrošeno na njegovo obezbeđenje.

Poređenja radi prošle godine, kada su huligani učenike povorke napali kamenjem i flašama, gej paradu je obezbeđivalo 688 policajaca, a potrošeno je 752.000 kuna (99.715 evra).

Iako su vlasti u Splitu zabranile održavanje završnog skupa na rivi i tako izašle u susret protivnicima održavanja parade, ministar policije poručio je da će glavni deo parade, kao što je i planirano, biti održan na obali.

Inače, u Rijeci je danas prošetala povorka podrške Riječana gej paradi u Splitu, u kojoj je po proceni policije učestvovalo do 300 ljudi, prošetala je danas centrom Rijeke.

Tokom održavanja šetnje podrške "Split prajdu", koji se održava u tom hrvatskom gradu, nije bilo nikakvih incidenata.

Prošlogodišnju, prvu gej paradu u Splitu obeležilo je nasilje nad učesnicima povorke kojih je bilo oko 200. Osim verbalnih uvreda, oni su napadnuti i kamenjem i flašama.

Na rivi se tada okupilo više od 8.000 protivnika parade. Tokom napada na splitskoj rivi povređeno je više osoba, a privedeno je oko 140 huligana.

Prva gej parada u Hrvatskoj održana je u Zagrebu pre 10 godina.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 10. jun 2012, 08:33)
anonymous [neregistrovani]

huligani

Bacanje kamenica na druge ljude koji misle drugačije ne može se nazvati demokracijom već huliganizmom, zar ne.
Ja sam protiv ovakvih manifestacija ali kao demokrat moram dopustiti i drugačije mišljenje. Pozdrav iz Hrvatske svim liberalima svijeta.
Postoji i evropska Srbija iako je nažalost danas u manjini. Ne dajte se liberali Srbije, budućnost je sigurno naša.

(nedelja, 10. jun 2012, 02:40)
Bla Bla [neregistrovani]

nacionalizan

pre nego bilo sta napises o nacionalizmu, potrazi negde znacenje te reci...

(subota, 09. jun 2012, 23:59)
anonymous [neregistrovani]

sto li hoce???

pa oni su vrlo otvoreni sto zele a to je
promjena temeljnih zakona(obiteljski zakon itd) drustva unatoc protivljenju vecine...i u tome
imaju pomoc odnarodjenih politickih i medijskih
"elita"....sto vam nije jasno???
pozz iz splita

(subota, 09. jun 2012, 23:39)
anonymous [neregistrovani]

@U svoja 4 zida

Nacionalizam,sovinizam,homofobiju i druge lose -izme i -fobije u svoja 4 zida!!! Trovanje drustva ovim otrovima izaziva najvece probleme, a ne parada ljubavi! Homoseksualizam NIJE bolest, a nacionalizam,sovinizam i homofobija su bolesti!

(subota, 09. jun 2012, 23:31)
Goran-Lekino Brdo [neregistrovani]

Podrzavam

Podrzavam Gay Paradu,nadam se da ce doci i demokratija i u Srbiji neko vreme u buducnosti,parada bez incidenata.
Svaka cast Danskoj-Demokratija na velikoj nivou-Muskarac i Muskarac se mogu vencavati u Crkvi-to mi je je veliki ponos koja Danska ima.
Lep pozdrav iz Beograda.

(subota, 09. jun 2012, 23:09)
anonymous [neregistrovani]

U svoja cetri

zida radite sta vas je volja samo bez paradiranja molim.Demokratija je jedno a izazivanje nevolje nesto sasvim drugo.

(subota, 09. jun 2012, 22:07)
Voroncov [neregistrovani]

Veštačko prikazivanje tolerancije

Uopšte mi nije jasno šta se želi pokazati sa tim paradama. Ako devetsto ljudi snaga bezbednosti mora da čuva ovih trista šta nam to drugo govori sem da ovih trista nema razumevanje za većinu drugih građana, kao i da deo građana nema za njih razumevanja.Dakle o kakvoj se tu toreranciji može govoriti.

(subota, 09. jun 2012, 20:33)
ХУ [neregistrovani]

Хулигани

А како иначе назвати некога ко себи здушно присваја права и слободе које другима манијакално оспорава?

(subota, 09. jun 2012, 19:47)
Slavisa777 [neregistrovani]

Huligani?

Protivnike parade nazivate huliganima!?
Pihhh!!!

(subota, 09. jun 2012, 18:23)
Kosta Vitezovic [neregistrovani]

Lekcija

Kad se hoce, moze se. Jeste, uvek ima pretnji, uvek ima problema, to mozda nije najvazniji problem, ali je u osnovi sustinsko pitanje demokratije. Demokratija znaci da svaki muskarac i zena imaju pravo na mirno okupljanje, bez obzira sta ko o tom skupu mislio. Podrska za Splicane, ali i hrvatske ministre koji su pokazali privrzenost demokratiji i ljudskim pravima. Nadam se da ce ovu lekciju nasi ministri takodje nauciti.