Читај ми!

Lopovi bombarderi

Dva bugarska vojna oficira uhapšena zbog krađe 103 rakete vazduh–zemlja iz svoje baze u blizini grada Burgasa. Ukradene rakete pronađene u kamionetu tokom rutinske policijske kontrole saobraćaja. Jedan zvaničnik tvrdi da krađe nije bilo, već je posredi nesporazum.

Bugarska policija uhapsila je dva vojna oficira zbog sumnje da su iz svoje baze u blizini istočnog grada Burgasa ukrali 103 rakete vazduh–zemlja, saopštili su izvori vojnog tužilaštva.

Ukradene rakete pronađene su u jednom kamionetu tokom rutinske policijske kontrole saobraćaja u četvrtak uveče, javila je agencija Frans pres.

Uhapšeni su jedan poručnik zadužen za logistiku i jedan major, šef skladišta, iz vojne baze u Bezmeru, u okolini Burgasa, a ako se dokaže njihova krivica kazna bi mogla da im bude od tri do 15 godina zatvora.

Ukupna vrednost ukradenih raketa je dva miliona bugarskih leva (oko milion evra). Reč je o nevođenim raketama koje koriste vojni avioni i helikopteri, za napad tj. bombardovanje ciljeva na zemlji.

Iako zvaničnici nisu saopštili o kojim raketama je reč, najverovatnije su ukradene rakete S-5 ruske proizvodnje, modifikovane u Bugarskoj, dužine 1,5 metara i težine pet kilograma.

One svojim gabaritima mogu da stanu u manji kamion, i jedine su nevođene rakete koje koristi bugarsko vazduhoplovstvo.

Predstavnik bugarskog Ministarstva unutrašnjih poslova Kalin Georgijev izjavio je da istražitelji pokušavaju da otkriju da li su dvojica oficira deo neke kriminalne grupe, dodajući da se ne veruje da ovaj incident ima veze sa terorizmom.

Baza u Bezmeru jedna je od četiri vojna postrojenja koja u Bugarskoj, prema sporazumu iz 2006. godine, zajednički koriste bugarska i američka vojska.

U bazi Bezmer stacionirani su avioni "su-25" koji se koriste za napade na ciljeve na zemlji i u svom naoružanju imaju nevođene rakete vazduh–zemlja.

Predstavnik jedne državne firme u Bugarskoj uneo je dodatnu konfuziju izjavom da dva bugarska oficira, uopšte nisu počinili tu krađu.

Rakete su prebačene u manjem kamionu u vlasništvu vojne firme "VMZ Sopot".

Pronađene su nedaleko od skladišta za demontiranje municije iz vremena Varšavskog pakta, gde je u seriji eksplozija u utorak povređeno devetoro ljudi, a troje se vode kao nestalo.

U izjavi izveštaču Frans presa, direktor "VMZ Sopot" Ivan Stoenčev odlučno je odbacio sve optužbe o krađi raketa, osudivši "histeriju" koja prati čitav slučaj.

"Naše proizvode redovno šaljemo na testiranje na vojnim avionima. Deo raketa je ostao neupotrebljen i sa bazom u Bezmeru smo se dogovorili da ih preuzmemo", rekao je on.

"Sve je urađeno u saradnji sa ministarstvom odbrane", dodao je Stoenčev.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво