Читај ми!

Pusić: Izbor Nikolića menja situaciju

Pobedom Tomislava Nikolića na predsednikčkim izborima u Srbiji stvorena je nova situacija na Balkanu, rekla hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić. Mislim da će se izbor Nikolića više odraziti druge zemlje, nego na Srbiju, istakla Pusićeva.

Ministarka spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić rekla na samitu NATO-a u Čikagu da je posle pobede Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji stvorena nova situacija u regionu i da je zbog stabilnosti neophodno raspravljati o daljem proširenju.

"U svom izlaganju sam upozorila da je u regionu, izborom Nikolića, stvorena nova situacija, da se, naravno, ne zna kakve će biti posledice promene vlasti u Srbiji, ali da to svakako zahteva da se o temi proširenja ipak raspravlja i na ovom zasedanju", rekla je Pusić u intervjuu za Jutarnji list.

Pusićeva je rekla da je na samitu, nakon neformalnih razgovora i razmene mišljenja, zaključeno da izborom Nikolića može doći do ozbiljnih promena u političkom odnosu snaga u Srbiji, ali i do potpuno drugačije situacije u regionu.

Iako proširenje nije bilo tema samita u Čikagu Pusićeva je rekla da se baš zbog promene vlasti u Srbiji raspravljalo o daljem proširenju.

"Zbog promene vlasti u Srbiji, pitanje stabilnosti i sigurnosti od posebnog je značaja. Zbog toga smo insistirali na raspravi o proširenju", istakla je šefica hrvatske diplomatije.

"Hrvatska podržava ideju prijema BiH, Crne Gore i Makedonije u NATO jer bi to doprinelo stabilizaciji odnosa i bezbednosti u regionu", rekla je Pusićeva.

Na pitanje koliko će izbori u Srbiji uticati na odnose Srbije i Hrvatske, rekla je da je "teško predvideti kakav će biti razvoj događaja", ali da će se "promena vlasti u Srbiji više odraziti na njene susede, negoli na nju samu".

"Srbija će, barem se tako najavljuje, nastaviti s približavanjem EU, pitanje je, međutim, kako će se nova vlast odnositi spram Crne Gore i BiH, pa i Hrvatske", navela je Pusićeva.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova je istakla da Hrvatska i Srbija, ako žele dobro svojim građanima, moraju da budu u stanju da sarađuju kao dve susedne zemlje.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво