Читај ми!

Svedočenje o zločinima u Kerestincu

Rudolf Pajtak, bivši stražar, svedočio je pred sudom u Zagrebu o zlostavljanju ratnih zarobljenika i srpskih civila 1991. godine u hrvatskom vojnom logoru Kerestinec.

Jedan od stražara u vojnom logoru Kerestinec kod Zagreba Rudolf Pajtak svedočio je na sudu u Zagrebu o zlostavljanima ratnih zarobljenika i srpskih civila 1991. godine u takozvanom Konačištu ratnih zarobljenika.

Bivši zapovednik Konačišta u Kerestincu Stjepan Klarić (54) i četvorica njemu podređenih vojnika - Dražen Pavlović (46), Viktor Ivančin (59), Željko Živec (43) i Goran Štrukelj (44), terete se za teška psihička i fizička zlostavljanja pripadnika bivše JNA i civila srpske nacionalnosti, među kojima i žena, uglavnom uhapšenih u okolini Zagreba i Siska.

Četvorica vojnika optužena su da su od decembra 1991. do maja 1992. godine, najpre u Zagrebu, a potom u logoru Kerestinec počinili ratni zločin nad 34 ratna zarobljenika, kojima su nanete ''velike patnje i povrede telesnog integriteta i zdravlja'', navodi se u optužnici.

Kao prvi stražar koji je svedočio, Pajtak je potvrdio da su zatvorenici odvođeni u "crnu sobu" iz koje su se često čuli jauci i zapomaganja, prenose hrvatski mediji.

Pajtak je ispričao da je nekoliko puta video da su zatvorenicima spajali struju na polne organe. Osim čuvara Branimira Lovrenčića "Bude" koji je tukao i maltretirao zatvorene, nije znao da kaže koji su još stražari učestvovali u zlostavljanjima.

Prema optužnici, mučenja su počela u tadašnjem vojnom zatvoru u Zagrebu, a žrtve su potom odvedene u bivšu raketnu bazu JNA u Kerestincu gde su premlaćivane, mučene elektrošokovima i seksualno zlostavljane.

Prema navodima tužilaštva, bilo je i desetak žena od kojih je jedna u logor dovedena trudna, ali je od posledica zlostavljanja pobacila.

Tokom suđenja će biti ispitano oko 80 svedoka, uglavnom žrtava, od kojih će neki biti ispitani video vezom iz Srbije, gde žive od rata.

Među ispitanima trebalo bi da budu i neki bivši vojni funkcioneri, a slučaj je otvoren nakon što je jedan bivši pripadnik JNA nepoznate počinioce optužio za ubijanja i mučenja ratnih zarobljenika u Kerestincu.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи