Skoplje, stigao Aleksandrov tata

Spomenik Filipu Makedonskom, visok 29 metara, postavljen u centru Skoplja. Statua nazvana "Ratnik sa pratećim elementima" deo je projekta rekonstrukcije makedonske prestonice "Skoplje 2014".

Statua Filipa Makedononskog, visoka 29 metara, postavljena je  u centru Skoplja. Spomenik će se nalaziti u centru kompleksa od četiri fontane, koje su u izgradnji, i okrenuta je statui Aleksandra Velikog postavljenoj sa druge strane kamenog mosta.

Filip je predstavljen u stojećem položaju, za razliku od sina Aleksandra, koji sedi na konju.

Statua je formalno nazvana "Ratnik sa pratećim elementima", što je, verovatno, izabrano kao rešenje kojim bi se izbegle dalje trzavice sa susednom Grčkom, koja tvrdi da su Filip i Aleksandar grčki junaci. Statua Alkesandra nosi ime "Ratnik na konju".

Statua Filipa, od 13 metara, postavljena je na 16 metara visok postament, koji će biti obložen mermerom i bronzanim reljefima, slično kompoziciji na Aleksandrovom spomeniku.

Cena spomenika nije zvanično objavljena, ali se procenjuje da je je koštao devet miliona evra, koliko je, otprilike, potrošeno i na prvi spomenik.

Ceo centralni trg i zgrade koje ga okružuju, zajedno sa spomenicima Filipa i Aleksandra, deo su projekta rekonstrukcije makedonske prestonice "Skoplje 2014". Cilj projekta, inspirisanog klasičnom arhitekturom antike, je, kako tvrde vlasti, da se gradu da lep i rustičan izgled.

Број коментара 94

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара