Читај ми!

Dan nezavisnosti Crne Gore

Pre šest godina Crna Gora na referendumu stekla nezavisnost. Pokazali smo da možemo uspešno da odgovorimo na sve izazove i da sigurno koračamo u evropsku budućnost, rekao crnogorski premijer Igor Lukšić. Opozicija nezadovoljna.

Crna Gora obeleževa 21. maj, Dan nezavisnosti, kada je na referendumu 2006. godine ponovo stekla državnu samostalnost. Prema zvaničnim rezultatima, na tom referendumu glasalo je 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača.

Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Održavanju referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu preko slovačkog diplomate i posrednika Evropske unije Miroslava Lajčaka.

U višemesečnim pregovorima najviše sporenja bilo je oko većine koja je potrebna da bi referendum uspeo. Uz posredovanje EU, dogovoreno da je za uspeh referenduma potrebna podrška 55 odsto od ukupnog broja izašlih birača.

Referendumsko pitanje glasilo je: "Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom?". Referendum je nadgledalo više od 3.400 posmatrača.

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o državnim praznicima, prema kojem je 21. maj proglašen Danom nezavisnosti. Povodom Dana nezavisnosti, 21. i 22. maj proglašeni su za neradne dane u Crnoj Gori.

Lukšić: Država sigurno korača u evropsku budućnost

Crnogorski premijer Igor Lukšić organizovao je, u petak, prijem povodom Dana nezavisnosti na Cetinju, na kome je rekao da je ta država za šest godina nezavisnosti pokazala da može uspešno da odgovori svim izazovima i da sigurno korača u evropsku budućnost.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je za šest godina nakon sticanja nezavisnosti ostvarila značajne rezultate.

"Osnažili smo dobrosusedske, regionalne, međunarodne veze Crne Gore, dali dodatan impuls regionalnim inicijativama, aktivan smo učesnik međunarodnih događaja kao članica Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope, OEBS-a i odnedavno Svetske trgovinske organizacije", istakao je Lukšić.

Premijer je u rezultate ubrojao u viznu liberalizaciju, odnosno dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"Na pragu smo početka pregovora sa EU i na korak od punopravnog članstva u NATO. Kredibilan smo regionalni i međunarodni partner. Prepoznati smo kao šampioni evropskih i evro-atlantskih integracija u našem regionu", naveo je Lukšić.

Opozicija nezadovoljna domašajima nezavisnosti

Bivši predsednik Pokreta za zajedničku državu sa Srbijom Zoran Žižić je ocenio da je šestogodišnja nezavisnost Crne Gore pokazala da je "samostalnost besmislica".

Žižić je za list Dan rekao da Crna Gora u Evropu "ide u rikverc", jer, kako je objasnio, sa Srbijom uspostavlja "veštačke granice".

"Umesto obnovljene države, na referendumu smo dobili samo privatnu državu u kojoj vladaju ekonomska pustoš, korupcija i organizovani kriminal", reči su visokog funkcionera opozicione Socijalističke narodne partije Predraga Bulatovića, koje je preneo Dan.

Bivši koordinator Pokreta za nezazvisnu Crnu Goru Branko Lukovac ocenio je da postreferendumski period u Crnoj Gori nije iskorišćen za jačanje demokratije, a nije napušten ni koncept "neuspešnih privatizacija".

Prema rečima Lukovca, dobro je to što se pokazalo da nezavisnost nije izazvala nestabilnost u državi, što su tvrdili protivnici osamostaljenja.

Lukovac je ocenio da je opozicija u Crnoj Gori takva da vlast njome može plašiti građane da će izgubiti i državu, ako bi na izborima pobedile neke opozicione stranke.

Odnos opozicije prema nezavisnoj državi pokazao je i prijem koji je u prošli petak, na Cetinju, priredio premijer Igor Lukšić - nije došao predstavnik nijedne jače opozicione političke partije.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво