Читај ми!

Samaras odbio Ciprasa

Predsednik grčke konzervativne stranke Nova demokratija Antonis Samaras i lider radikalnih levih snaga Siriza Aleksis Cipras nisu uspeli da se dogovore o koalicionoj vladi. Ciprasov zahtev za odbacivanjem sporazuma o ekonomskom spasavanju, odveo bi zemlju u bankrot, istakao Samaras.

"Nisam uspeo da postignem dogovor o koalicionoj vladi s liderom radikalnih levih snaga Siriza Aleksisom Ciprasom, koji je dobio mandat za sastav vlade, saopštio je Lider grčke konzervativne stranke Nova demokratija Antonis Samaras, koja je na izborima dobila najviše glasova - 18,85 odsto.

Samaras je rekao da je Ciprasu pokušao da objasni da bi njegov zahtev da Grčka odbaci međunarodni sporazum o ekonomskom spasavanju, odveo zemlju u bankrot.

Lider Nove demokratije je ponovio da je čak spreman da se vrati u manjinsku vladu, pod uslovom da Grčka ostane u evrozoni i dodao da Ciprasovi zahtevi zapravo znače da on "prihvati izlazak Grčke iz evrozone i bankrot države".

"To neću učiniti", zaključio je Samaras.

Cipras je dobio mandat da formira vladu, pošto pre njega Samaras to nije uspeo da učini, a sutra bi trebalo da pokuša i lider socijalističke partije PASOK Evangelos Venizelos.

Venizelos, čija je stranka na izborima bila treća sa osvojenih 13,18 odsto glasova, rekao je da će nastaviti da se trudi da postigne dogovor o formiranju vlade, ako sutra dobije mandat za to.

Lideri stranaka obratili su se javnosti posle sastanka s Ciprasom, koji se na izborima našao na drugom mestu.

Cipras, koji je dobio mandat da formira koalicionu vladu, sastao se sa šefovima glavnih grčkih stranka, uključujući lidere konzervativne Nove demokratije i PASOK-a, kako bi pokušao da postigne dogovor.

On je u utorak rekao da opredeljenje Grčke za program štednje, koji podržavaju Nova demokratija i PASOK "više ne važi", jer su ga odbacili birači, tako da je današnji sastanak unapred bio osuđen na neuspeh.

EK: Stiže obećana pomoć

Uprkos neizvesnosti oko formiranja nove grčke vlade, Evropska komisija saopštila da će Grčka dobiti novu tranšu pomoći.

Grčka će sutra dobiti sledeću tranšu međunarodne finansijske pomoći, kako je i planirano, uprkos sve većoj neizvesnosti oko političke budućnosti te zemlje, saopštila je danas Evropska komisija.

"Do isplate tranše će doći zato što je ona već odobrena", izjavio je portparol komesara Evropske unije za ekonomska i monetarna pitanja Amadeu Altafaž, prenela je agencija AFP.

Zvaničnoj Atini je Luksemburg danas uputio upozorenje kad je reč o budućim tranšama pomoći. Naime, luksemburški ministar spoljnih poslova Žan Aselborn je izjavio da novac neće biti isplaćen ukoliko Grčka ne postavi stabilnu vladu.

"Grčkom narodu poručujemo da je situacija ozbiljna i da nijedna članica Evropske unije neće moći da isplati ni deo od 130 milijardi evra pomoći za Grčku ukoliko ta zemlja ne bude imala funkcionalnu vladu koja će poštovati pravila i upravljati dodeljenim novcem", rekao je Aselborn danas u Briselu.

Savetnici odlazećeg grčkog premijera Lukas Papadimosa upozorili su da bi obacivanje mera štednje u potpunosti značilo i napuštanje evrozone.

Savetnik odlazećeg premijera Lukasa Papadimosa, Gikas Harduvelis, upozorio je ranije da je budućnost Grčke neizvesna usled toga što su glasači na opštim izborima održanim u nedelju okrenuli leđa vladajućim strankama koje su prihvatile oštre uslove za dobijanje pomoći od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи