Читај ми!

Osumnjičeni islamisti pobegli na Kosovo

Trojici od petorice osumnjičenih za petostruko ubistvo kod Skoplja određen pritvor. Makedonija tvrdi da su dvojica pobegla na Kosovo. Ženi, kod koje je pronađena velika količina oružja, zbog bolesti određen kućni pritvor.

Osumnjičenima za petostruko ubistvo kod Železarskih jezera kod Skoplja, određen je pritvor do 30 dana, izjavio je advokat Naser Raufi. Trojica od te petorice su kasno sinoć prebačeni u istražni zatvor u Skoplju, dok su preostala dvojica u bekstvu. Makedonski MUP objavio je imena i fotografije osumnjičenih.

Objavljene su fotografije Alila Demirija (27), Afrima Ismailovića (32), Agima Ismailovića (33), Fejzija Azirija (54) i Ramija Sejdija (24). Afrim Ismailović i Alil Demiri su u bekstvu.

Istražne sudije odredile su 30 dana pritvora i još četvorici uhapšenih u policijskoj akciji "Monstrum" - Isniju i Ramadanu Asaniju, Nazifu Mehmetiju i Ibrahimu Zajdiniju, kod kojih je pronađena veća količina oružja.

Za Alilom Demirijem i Afrimom Ismailovićem, koji su u bekstvu, raspisana je centralna i međunarodana poternica Interpola.

Makedonske vlasti tvrde da su Ismailović, koji navodno poseduje i dokumente na ime Ismaili i Demir pobegli na Kosovo, pa su od Prištine zatražile da pronađe, uhapsi i izruči ovu dvojicu begunaca.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi, međutim nije želeo da direktno odgovori šta će Priština uraditi povodom ovog zahteva.

"Razmotrićemo makedonski zahtev... Ovaj protokol zasnovan je na policijskoj saradnji dve države, pa će policije Kosova i Makedonije raditi zajedno kako bi se ova slučaj rasvetli", rekao je Redžepi.

Najstarijoj među uhapšenima, 60-godišnjoj Feridi Bilali, u čijoj kući u selu Otlje je pronađena najveća količina oružja, određen je kućni pritvor zbog bolesti, a oduzet joj je pasoš.

Još desetorici uhapšenih prvo je određen 48-časovni pritvor i oni su danas pušteni na slobodu.

Nakon ispitivanja kod istražnog sudije, deo osumnjičenih za umešanost u petostruko ubistvo prebačen je u zatvore u Bitolju i Prilepu, a deo je ostao u istražnom zatvoru u Skoplju.

Očekuje se da Tužilaštvo za organizovan kriminal izvrši dodatne provere.

Makedonski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore, javljaju da su dvojica uhapšenih, osumnjičeni da su pomagali ubistvo petorice Makedonaca, dali iskaze pred istražnim sudijom, dok se Agim Ismailović, osumnjičen da je direktni izvršilac ubistva, branio ćutanjem.

Razlog što se brani ćutanjem je što je previše umoran i psihički opterećen, za njega su opredeljene posebne istražne mere koje će biti kasnije saopštene ali on zadržava pravo da iznese iskaz pred istražnog sudiju, izjavio je njegov advokat Naser Raufi.

To ne znači da će se u daljnjem toku braniti ćutanjem ali nakon izvođenja ovih posebnih istražnih mera on će dati iskaz, rekao je on.

Tela petorice Makedonaca pronašli su lokalni pecaroši su 12. aprila uveče, kod Železarskih jezera, u blizini mesta Smiljkovci, nedaleko od Skoplja.

Četiri tela bila su poređana jedno do drugog, što je policiju navelo na zaključak da je reč o likvidaciji.

Ubijeni su Filip Slavkovski, Aleksandar Naćevski, Cvetančo Acevski i Kiro Tričkovski. Peti ubijeni je Borče Stefkovski, čije je telo pronađeno stotinak metara dalje.

Obdukcija je pokazala da je na žrtve pucano iz tri različite vrste oružja i iz tri različita ugla. Hici su ispaljeni iz pištolja i automatskih pušaka, najverovatnije "kalašnjikova".

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska je, saopštavajući rezultate istrage, rekla da su se posle masakra počinioci, automobilom "opel omega" uputili prema mestu "Vražji vir", a dvojica pomagača su im pomogli da pobegnu preko granice, prema Kosovu.

Policija je tamno-crveni "opel" pronašla u grmlju, desetak kilometara od mesta zločina.

U akciji „Monstrum", sprovedenoj u utorak, makedonska policija uhapsila je 20 radikalnih islamista, među kojima su bili i osumnjičeni za izvršenje petostrukog ubistva.

Makedonska policija navodi da je reč o osobama koje su se u Avganistanu i Pakistanu borile protiv NATO-a, a cilj im je bio zastrašivanje stanovništva.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво