Читај ми!

Radikalni islamisti optuženi za terorizam

Protiv pet lica podneta krivična prijava zbog terorizma, od toga troje osumnjičenih da su direktni izvršioci petostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera, rekla je makedonska ministarka unutrašnjih poslova Goradana Jankulovska. Dva lica i dalje u bekstvu.

14.01 - Protiv pet lica podneta krivična prijava za krivično delo terorizam. Dve osobe su u bekstvu, rekla je Jankulovska.    

13.52 - U toku konferencija za novinare ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske.

Makedonska policija i tužilaštvo podneli su krivične prijave protiv pet osoba zbog terorizma. Trojica od njih osumnjičeni su da su direktni izvršioci petostrukog ubistva kod Smiljkovskog jezera nedaleko od Skoplja.

Od pet osumnjičenih, dve osobe su u bekstvu, rekla je na konferenciji za novinare ministarka policije Makedonije Gordana Jankulovska. Nije, međutim, želela da kaže da li su dvojica koja su u bekstvu ubice ili pomagači i pozvala je medije da se uzdrže od spekulacija.

Sva petorica su Skopljanci, starosti od 24 do 54 godine. Dvojica od njih su braća, starosti 32 i 33 godine. Ministarka je potvrdila da je jedan od njih uhapšen, dok se za drugim i dalje traga.

Velika količina oružja koju je koristila ta kriminalna grupa bila je sakrivena u domu jedne šezdesetogodišnje žene u selu Otlja i protiv nje je takođe podneta krivična prijava za terorizam.

Prilikom pretresa, pronađena je municija, tromblonske mine, okviri za automatsko oružje, jedna poluautomatska puška, ali i radio stanice, maskirne uniforme, delovi vojne opreme, kao i oznake OVK. 

Jankulovska je na popodnevnoj konferenciji za novinare rekla da su se nakon masakra počinioci, automobilom "opel omega" uputili prema mestu "Vražji vir", a dvojica pomagača su im pomogli da pobegnu preko granice, prema Kosovu.

Makedonska ministarka policije je navela da ni datum ni mesto ubistva nisu slučajno izabrani, ali nije htela da daje druge detalje jer je ispitivanje pred istražnim sudijom još u toku, kao i analiza juče zaplenjenog materijala.

Jankulovska nije htela da odgovori ni na novinarsko pitanje da li je ova grupa, koja je identifikovana kao poklonici radikalnog islama, dobijala neke instrukcija iz inostranstva i da li je imala logistiku izvan granica Makedonije, jer je to, kako je napomenula, i dalje deo istrage.

Protiv četiri, od juče 20 privedenih lica, podignute su krivične prijave zbog nedozvoljenog držanja i trgovanja oružjem, a protiv njih deset podnet je "poseban izveštaj".

Operacija "Monstrum" 

Makedonska policija uhapsila je juče 20 radikalnih islamista osumnjičenih da su odgovorni za petostruko ubistvo sredinom aprila kod Skoplja. U akciji nazvanoj "Monstrum" učestvovalo je oko 800 policajaca. 

Reč je, kako navodi makedonska policija, o osobama koje su se u Avganistanu i Pakistanu borile protiv NATO-a, a cilj im je bio zastrašivanje stanovništva. 

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska je rekla da je kod uhapšenih pronađeno oružje, ali da će tek posle analiza stručnjaka biti poznato da li je korišćeno u petostrukom ubistvu.

Prema policijskim izvorima, prilikom pretresa 26 objekata u selu Aračinovo i skopskim naseljima Šuto Orizari, Čair i Čento, pronađena je automatska puška, četiri pištolja, bomba, osam metaka za pušku "crna strela", šest tromblonskih granata, šest okvira za automatsku pušku, deset maskirnih uniformi, sedam taktičkih prsluka, tri fantomke i tri radio veze.

Pronađeno je i jedno vozilo, oko 10.000 evra, mobilni telefoni i kartice za njih.

Objašnjavajući motive zločina, makedonska ministarka je rekla da je ova grupa radikalnih islamista nasumice izabrala žrtve, u nameri da unese strah i nesigurnost među građane Makedonije i, samim tim, podigne međunacionalne tenzije.

Kako je navela, nije isključeno ni da je motiv za ubistva osveta zbog makedonskog učestvovanja u mirovnoj misiji u Avganistanu.

Tela petorice Makedonaca pronađena su 12. aprila uveče, kod Železarskih jezera, u blizini mesta Smiljkovci, nedaleko od Skoplja.

Lokalni pecaroši su tela pronašli oko 20.45, dva i po sata pošto su stanovnici kuća, koje se nalaze u blizini, čuli pucnje. Četiri tela bila su poređana jedno do drugog, što je policiju navelo na zaključak da je reč o likvidaciji.

Ubijeni su Filip Slavkovski, Aleksandar Naćevski, Cvetančo Acevski i Kiro Tričkovski. Peti ubijeni je Borče Stefkovski, čije je telo pronađeno stotinak metara dalje.

Obdukcija je pokazala da je na žrtve pucano iz tri različite vrste oružja i iz tri različita ugla. Hici su ispaljeni iz pištolja i automatskih pušaka, najverovatnije "kalašnjikova". Ubice su, zatim, sa mesta događaja pobegle tamno-crvenim "opelom", koji su ostavili u grmlju desetak kilometara od mesta zločina.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи