Читај ми!

Makedonija protiv džihada

Makedonska policija uhapsila 20 radikalnih islamista osumnjičenih za petostruko ubistvo kod Skoplja. Uhapšeni su Albanci iz Aračinova i još nekoliko mesta u okolini makedonske prestonice.

18.05 - U toku saslušanje uhapšenih. Tokom pretresa zaplenjeno oružje, razna vojna oprema i propagandni materijal Oslobodilačke vojske Kosova.

14.42 - Osim uhapšenih u Aračinovu i selima oko Skoplja, jedna žena je uhapšena i u hotelu u kumanovskom selu Lipkovo.

14.20 - Policija uhapsila više od 20 osoba povezanih sa petostrukim ubistvom. Uhapšeni su pripadnici grupa radikalnih islamista.

14.17 - Makedonska policija u albanskim selima u okolini Skoplja uhapsila 12 osoba. Makedonski specijalci i dalje patroliraju Aračinovom.

Makedonska policija uhapsila je 20 radikalnih islamista osumnjičenih da su odgovorni za petostruko ubistvo sredinom aprila kod Skoplja. Uhapšeni su ratovali na strani talibana u Avganistanu i Pakistanu, kaže ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska. 

Akcija makedonskih specijalaca počela je rano jutros hapšenjima u Aračinovu, Jaja Paši i Šutkimu, kao i u kumanovskom selu Lipkovo, gde je u lokalnom hotelu uhapšena, za sada, neidentifikovana žena.

U akciji nazvanoj "Monstrum" učestvovalo je oko 800 policajaca. Jankulovska je, takođe, rekla da je kod uhapšenih pronađeno oružje, ali da će tek posle analiza stručnjaka biti poznato da li je korišćeno u petostrukom ubistvu.

Prema policijskim izvorima, prilikom pretresa 26 objekata u selu Aračinovo i skopskim naseljima Šuto orizari, Čair i Čento, pronađena je automatska puška, četiri pištolja, bomba, osam metaka za crnu strelu, šest tromblonskih granata, šest okvira za automatsku pušku, deset maskirnih uniformi, sedam taktičkih prsluka, tri fantomke i tri radio veze.

Pronađeno je i jedno vozilo, oko 10.000 evra, mobilni telefoni i kartice za njih.

Objašnjavajući motive zločina, makedonska ministarka je rekla da je ova grupa radikalnih islamista nasumice izabrala žrtve u nameri da unese strah i nesigurnost među građane Makedonije i, samim tim, podigne međunacionalne tenzije.

Kako je navela, nije isključeno ni da je motiv za ubistva osveta zbog makedonskog učestvovanja u mirovnoj misiji u Avganistanu.

Jankulovska je, na današnjoj pres konfrenciji u Skoplju, takođe rekla da će protiv optuženih MUP Makedonije podneti krivične prijave za terorizam.

Tela petorice Makedonaca pronađena su 12. aprila uveče, kod Železarskih jezera, u blizini mesta Smiljkovci, nedaleko od Skoplja.

Lokalni pecaroši su tela pronašli oko 20.45, dva i po sata pošto su stanovnici kuća, koje se nalaze u blizini, čuli pucnje. Četiri tela bila su poređana jedno do drugog, što je policiju navelo na zaključak da je reč o likvidaciji.

Ubijeni su Filip Slavkovski, Aleksandar Naćevski, Cvetančo Acevski i Kiro Tričkovski. Peti ubijeni je Borče Stefkovski, čije je telo pronađeno stotinak metara dalje.

Obdukcija je pokazala da je na žrtve pucano iz tri različite vrste oružja i iz tri različita ugla. Hici su ispaljeni iz pištolja i automatskih pušaka, najverovatnije "kalašnjikova".

Ubice su, zatim, sa mesta događaja pobegle tamno-crvenim "opelom", koji su ostavili u grmlju desetak kilometara od mesta zločina.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво