Читај ми!

Skoplje, istraga tapka u mestu

Makedonska policija, ni šest dana posle petostrukog ubistva, nije identifikovala počinioce ovog zločina. Ministarka policije demantovala da su ubice uhvaćene, premijer prisustvovao "brifingu". Fantomske grupe prete Makedoniji.

Ni šest dana posle petostrukog ubistva u okolini Skoplja, makedonska policija nije uspela da identifikuje počinioce, iako su očekivanja javnosti bila velika jer je "brifingu" najviših zvaničnika bezbednosnih službi prisustvovao i premijer Nikola Gruevski.

Ministarka policije Gordana Jankulovska je demantovala da su počiniocu ubistva uhvaćeni, navodeći da je tokom jutra "napravljena potpuna rekonstrukcija ubistva kod mesta Smiljkovci" o čemu je informisan i premijer.

Skopski mediji su javljali da će se na konferenciji za novinare, možda, pojaviti i Gruevski, što je potaknulo lavinu špekulacija da je policija došla do kakvog spektakularnog otkrića, ili, čak, pohvatala ubice.

Jankulovska je, međutim, rekla da policija "ima prvu procenu broja učesnika ubistva", ali nije želela da se upušta u komentarisanje špekulacija o mogućim motivima.

U međuvremenu, ustanovljeno je da je na pet žrtava pucano iz pištolja i "kalašnjikova", čime je zaključena lista informacija koje je policija saopštila.

U Makedoniji je u poslednja 24 časa bilo mirno, pre svega jer su tamošnji Makedonci i Albanci uložili sve snage da nezadovoljstvo građana i povremene verbalne pretnje prerastu o ozbiljnije sukobe.

Nastojanjima da se tenzije održe na podnošljivom nivou, svakako, ne pomažu fantomske albanske grupe, koje već danima zasipaju Internet saopštenjima, kojima prete oružanim sukobima i stvaranjem svealbanske države na Balkanu.

Poslednja u nizu takvih formacija je "Republika Ilirida", koja je zatražila federalizaciju Makedonije.

Evropska unija očekuje temeljnu istragu o nedavnom petostrukom ubistvu kod Skoplja i traži da se, uprkos zločinu, očuva etnička koegzistencija u Makedoniji, saopštio je Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea.

"Razumem emocije građana Makedonije, ali je od najveće moguće važnosti da ne dođe do daljeg pogoršanja u zemlji, kao i da se policijska istraga sprovede do kraja i da se počinitelji zločina privedu pravdi", rekao je Stano, i dodao da su ocene dosadašnjeg rada makedonske policije pozitivne.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво