Читај ми!

Srlja li Makedonija u sukobe?

Serija incidenata između Makedonaca i Albanaca u Skoplju i Tetovu. Zapaljen viseći most preko reke Vardar. Za sada nema informacija kako je izbio požar niti da li je podmetnut. U uličnim sukobima Albanaca i Makedonaca poslednjih dana povređeno nekoliko desetina ljudi.

23.30 - Grupa Albanaca presrela i premlatila starijeg Makedonca u naselju Đorče Petrov u Skoplju.

20.57 - Makedonska policija privela sedmoricu maloletnih Albanaca zbog napada na autobus u Skoplju. 

20.31 - Grupa mladića premlatila petnaestogodišnjaka u centru Skoplja.  

Viseći most preko reke Vardar koji povezuje naselje "Đorče Petrov" u Skoplju i selo Laka zapaljen je rano jutros, prenose makedonski mediji.

Drveni most koji se nalazi u blizini stadiona "Makedonija" prema informacijama policije zapaljen je jutros oko četiri časa sa strane naselja "Đorče Petrov".

Za sada nema informacija kako je izbio požar niti da li je podmetnut. Most najčešće koriste žitelji albaskog sela Laka. Serija incidenata koji ozbiljno podrivaju stabilnost u Makedoniji nastavljena je i prošle noći, jer su u Skoplju i Tetovu zabeležene bar četiri tuče u kojima je povređeno nekoliko osoba, uključujući i tetovskog policajca koji je stradao pokušavajući da razdvoji sukobljene Makedonce i Albance.

U Skoplju je grupa Albanaca napala trojicu Makedonaca nedelako od Gradskog parka, dok je u Tetovu povređena devojka koju su motkama izudarali Albanci. Najmanje dve osobe su prebačene u bolnicu.

Takođe u Tetovu, iz centra grada nestala je makedonska zastava. 

Istovremeno, polupani su prozori na nekoliko albanskih radnji u naselju Đorče Petrov. Mediji na albanskom jeziku u Makedoniji pišu da je najmanje jedna radnja u tom naselju zapaljena. 

Sinoćnji incidenti su nastavak skandaloznih događaja u Skoplju i Tetovu u kojima je povređeno nekoliko desetina ljudi.

Juče oko 19 časova na obali u gradskom parku u Skoplju četiri osobe albanske nacionalnosti pretukle su troje maloletne dece makedonske nacionalnosti. Deca su pretučena metalnim šipkama, javila je makedonska televizija, a dvoje dece je pretrpelo teške povrede.

Posle sukoba, usledila je brza reakcija političara, premijer Nikola Gruevski i lider DUI-a Ali Ahmeti uputili su javnosti umirujuće poruke, održan je niz hitnih sednica državnih organa, a najvljene su i vanredne sednice najviših organa kaoalicionih partnera u vladi.

O incidentima je juče raspravljao parlamentarni Komitet za odnose među zajednicama.

Ministarka za unutrašnje poslove Gordana Jankulovska rekla je da je od Nove godine do danas registrovano 25 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, najviše u Skoplju, da je 40 osoba napadnuto, od kojih je 38 povređeno, a pripadnici su svih etničkih zajednica.

"Uhapšene su osobe za koje su sumnja da su učestvovale u neredima. Očekujemo da ćemo po završetku pravne procedure podići krivičnu prijavu i predmet predati drugim nadležnim institucijama", rekla je Jankulovska.

Stručnjaci upozoravaju da političari ne bi smeli da incidente posmatraju izolovano, da se ne bi desilo da počinioci uđu u "spiralu" etničke osvete.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво