Читај ми!

Napadnut srpski klub u Splitu

Četvorica muškaraca sinoć napala prostorije Kluba srpske nacionalne manjine u Splitu i nasrnuli na trojicu Srba koji su se tu nalazili. Posle završetka utakmice Srbija-Hrvatska incidenti i u Vukovaru i Mostaru.

Splitsko-dalmatinska policija je saopštila da se traga za četvoricom muškaraca koji su, posle rukometne utakmice Hrvatske i Srbije, upali u Klub srpske nacionalne manjine u centru Splita, nasrnuli na trojicu muškaraca u klubu i napravili manju materijalnu štetu.

Incident se desio sinoć oko 22 časa, odmah nakon rukometne utakmice Hrvatske i Srbije, koja se igrala u okviru Evropskog rukometnog prvenstva u Beogradu.

Četvorica za sada nepoznatih maskiranih lica ušli su u Klub i fizički nasrnuli na trojicu muškaraca koji su se nalazili u klubu. Muškarci su se fizički obračunali, a četvorica maskiranih napadača razbili su i deo inventara u klubu.

U incidentu nije bilo povređenih, a materijalna šteta procenjuje na oko 2.000 kuna (264 evra), saopštila je policija.

Doskorašnji predsednik i sadašnja predsednica gradskog veća srpske manjinske samouprave Miroslav Jovičić i Semina Lončar osudili su ovaj događaj.

Jovičić je osudio svaki vandalizam, "i onaj u Srbiji, i ovaj u Splitu". "Ovo što se sinoć kod nas dogodilo, bio je organizovan napad, a ne izolovani huliganski incident", rekao je Jovičić.

Lončar smatra da "sve ove tenzije koje se dešavaju imaju za cilj da destabilizuju vladu Zorana Milanovića".

"Želi se prikazati kao da nova hrvatska vlast nije u stanju da održi red u državi i da treba vratiti Tuđmana i ono što se dešavalo 90-ih", rekla je Lončarova.

Incidenti u Vukovaru

Nekoliko incidenata dogodilo se i u Vukovaru. Maskirani navijači su u lokalu "Tri ruže" napali veću grupu srpske omladine koja je slavila rođendan svog druga. Kako prenosi hrvatski portal "24 sata", desetak maskiranih navijača su porazbijali deo inventara, više prozora i vrata i teško oštetili četiri vozila parkirana ispred lokala.

"Deca nikog nisu provocirala, a u lokalu nije bilo televizora", rekao je Dušan Živković iz Vukovara, otac mladića koji je u petak veče slavio 18. rođendan u lokalu "Tri ruže".

Živković je rekao da je s omladinom, kojih je bilo četrdesetak, bilo i sedam starijih osoba, i da su oni pozvali policiju i zaštitili decu.

Portal "24 sata" navodi da su navijači, lica sakrivenih "Dinamovim" šalovima, preskočili zaključanu ogradu i kamenjem, ciglama i palicama porazbijali prozore i vrata.

"Na jedna su vrata navukli stoni fudbal da deca ne pobegnu, a na druga su upali s palicama. Izašao sam da vidim šta se dešava, udarili su me daskom i ugurali nazad. Iznenadili su se videvši da nas je mnogo pa su odustali od tuče. Razbili su poker-aparat i sve do čega su došli", rekao je Josip Malenica koji radi u kafiću.

Živković i Malenica smatraju da krivicu za taj incident snosi i gradonačelnik Željko Sabo, koji je organizovao gledanje meča na video-zidu i pozvao u Vukovar sve navijače vraćene s granice.

Mediji izveštavaju da je na licu mesta bio je i generalni konzul Srbije Živorad Simić, koji je kasnije otišao do zamenika gradonačelnika Vukovara Dejana Drakulića da ga obavesti o incidentu. Vlasnik oštećenog lokala "Tri ruže" najavio je tužbu protiv gradonačelnika Vukovara.

Osim napada navijača na lokal, u Vukovaru je nakon rukometne utakmice kamenovano sedište Samostalne demokratske srpske stranke, pri čemu su nastala manja oštećenja na fasadi.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво