Читај ми!

Hrvatsko "da" Evropskoj uniji

Više od 66 odsto građana Hrvatske izjasnilo se na referendumu za pristupanje Evropskoj uniji, dok je 33 odsto bilo protiv. Predsednik Srbije čestitao građanima Hrvatske.

Građani Hrvatske podržali su na referendumu ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, objavila je hrvatska Državna izborna komisija. Na osnovu obrađenih 99,4 odsto biračkih mesta, za ulazak Hrvatske u EU glasalo je 66,26 odsto birača, dok 33,14 odsto bilo protiv.  

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da je "ovo veliki dan za Hrvatsku jer je izabrala evropsku zajednicu s demokratskim zemljama koje streme boljitku".

"Današnja odluka je odredila Hrvatsku kao zemlju evropske budućnosti", rekao je Josipović i čestitao svima koji su izišli na izbore i glasali za pristupanje.

"Ovu odluku smo doneli sami", rekao je premijer Zoran Milanović i dodao da od sada "za svoje odluke odgovornost snosimo sami". "Uspeh ili neuspeh zavisi od nas", rekao je Milanović.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić kaže da je danas poslata poruka  Evropi i potvrđen stav zemlje da ceni stabilnost i dogotrajni mir kao univerzalne vrednosti.

Predsednik Sabora Boris Šprem je prisutnima u Saboru poželeo "dobro veče i dobro jutro, zato što za Hrvatsku dolazi novi dan, novi period i novo poglavlje, kao i srećniji i bolji život".

"Hrvatska će ostati svoja na svom. Ali sa širim vidicima i mnogo većim mogućnostima", rekao je Šprem.

Šef delegacije Evropske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren izjavio je da je pozitivan rezultat hrvatskog referenduma dobra vest za Hrvatsku, Brisel i region.

Po objavljivanju rezultata Vandoren je rekao da pozitivan ishod pruža evropsku perspektivu celoj jugoistočnoj Evropi.

Prema podacima Državne izborne komisije, na referendum je izašao manji broj birača u odnosu na nedavne parlamentarne izbore. Glasalo je ukupno 43,68 odsto (oko 1,9 miliona) birača. Izlaznost u Hrvatskoj je bila 47,50 odsto, a u inostranstvu svega 3,47 odsto birača. 

Iako referendum zbog vremenske razlike u državama Južne i Severne Amerike još traje, ti rezultati ne mogu bitno uticati na konačne.

Birališta u zemlji i u inostranstvu, njih 6.750, bila su otvorena do 19 časova, a pravo glasa imalo je oko 4,5 miliona hrvatskih državljana.

Da bi referendum bio uspešan, pristupanje EU trebalo je da podrži više od 50 odsto građana izašlih na birališta.

Hrvatska će 28. članica Evropske unije postati 1. jula 2013. nakon što prethodno to potvrde i sve zemlje članice EU.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи