Hrvatska za i protiv EU

Uoči referenduma o pristupanju Hrvatske EU na skupovima u Zagrebu prikazane "dve Hrvatske". Na jednom su desničari protestovali protiv EU, a na drugom je šefica diplomatije Vesna Pusić delila brošure o tome zašto Hrvatska treba da uđe u Uniju.

Nedelju dana uoči referenduma o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u isto vreme, dva skupa - za i protiv.

Parolom "Iz Jugoslavije u Evroslaviju" grupa nevladinih organizacija i vanparlamentarnih stranaka poručuje građanima da 22. januara kažu "ne" Uniji.

Sa druge strane, predstavnici Vlade tvrde da je Unija velika šansa za bolji život. Istraživanja pokazuju da isto misli i 55 odsto građana Hrvatske, a da bi referendum uspeo potrebno je da više od polovine izašlih birača zaokruži "za".

Za prvi referendum u Hrvatskoj, posle onog o otcepljenju, kampanja je mnogo intenzivnija nego za parlamentarne izbore krajem prošle godine.

Hrvatska kao punopravna članica evropske porodice jedan je od retkih zajedničkih ciljeva novofomirane i bivše Vlade u Zagrebu.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ne brine se za rezultat referenduma, uveren da građani razumeju da je Unija velika mogućnost.

"Samo od nas zavisi da li ćemo je iskoristiti, a bilo bi neodgovorno propustiti tu mogućnost i ne pružiti je nama samima, našoj deci i unucima", kaže Josipović.

Ukoliko kažu ne Briselu, ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić upozorava da bi reforme morali da sprovode uskraćeni za novac iz pretpristupnih fondova, što u prevodu znači, bez milijardu i 600 miliona evra do 2014. godine, i čekanje nove šanse od pola godine do godinu dana.

"Onda će biti na zemljama članicama da odluče da li da čekaju da se formira grupa zemalja iz regiona, koje nisu članice, pa da onda zajedno uđu u EU", kaže Pusićeva.

Evroskeptici, međutim, smatraju da je referendum, koji košta oko 700 hiljada evra, bespotreban, jer Evopska unija, uvereni su, neće postojati sredinom sledeće godine, kada Hrvatska treba da postane punopravna članica.

Željko Sačić iz "Vijeća za hrvatsko NE u EU" kaže da Evorpska unija nije tvorevina koja može ispuniti očekivanja hrvatskog naroda u ekonomskom, finansijskom smislu, u smislu blagostanja.

"Zašto bi mi u ovom trenutku trebalo da odlučimo i da se bacimo u to blato sa njima, sačekajmo šest meseci, osam meseci, hajde da vidimo kako će i ta Evropska unija", kaže Roko Šikić iz "Vijeća za hrvatsko - NE u EU".

Ne samo evroskeptici, i nevladina organizacija GONG koja prati referendumsku kampanju, upozorava da su zagovornici ulaska zemlje u Uniju zastupljeniji u medijima.

Lošu ocenu koju je dobila kampanja Vlade Jadranke Kosor malo, mada nedovoljno, popravila je Vlada Zorana Milanovića.

Građanima su uskraćene rasprave o prednostima i manama članstva, a nastavljeno je pospešivanje straha građana da će, ako kažu ne, ostati bez novca i perspektive.

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 15. jan 2012, 19:56) - anonymous [neregistrovani]

Zabluda

Dama slabo poznaje istoriju, a i zašto bi mi išli na Jadran. Ima toliko lepših mora.

(nedelja, 15. jan 2012, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Jadno je

sto su jucer Hrvati trazili od Vesne Pusic da im obeca da ulazak u EU nikako ne znaci biti zajedno sa Srbijom.Tuzno je sto im ona nije pojasnila da je Hrvatska iz svake zajednice sa Srbijom ,izlazila bogatija, u najmanju ruku, za teritorij.A ovi sto bi se bezbrizno poigravali sa "U" trebaju znati da ce EU uskoro morati zestoko da ih opari po prstima jer se takvim koketiranjem bestidno podruguju istrebljenjima naroda u ustasko doba NDH.

(nedelja, 15. jan 2012, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

Duuu

Sve je bolje nego Jugoslavija, ne zbog suživota, nego zbog načina na koji smo se razdvojili. Iz Dubrovnika pišem, Hrvatska pripada Balkanu ali je vjerski i kulturalno bliža zapadnoj Europi. Jezik nam je gotovo identičan, geografski smo tu gdje jesmo, nema potrebe za premještanjem. Da se opet rodim, živjela bih gdje živim, i sa istim granicama. Vidjet ćemo kako će narod glasat u nedjelju, razočarani su stanjem u državi i nikome ne vjeruju, i ne krive Vas Srbe, nego one koje smo sami izabrali.. Kako god, ne gine Vam ista sudbina, ipak ćete jednom na Jadran bez putovnice, kad budemo u EU i jedni i drugi... oboje smo prodali ideale i vrijednosti da se dodvorimo Europi, a kako je Radić jednom prilikom za Hrvate rekao mislim da bi se moglo i na Vas primjeniti " Uvijek smo bili dobri sluge, loši gospodari" Pozdrav iz Dubrovnika, koji još nije EU

(nedelja, 15. jan 2012, 11:33) - anonymous [neregistrovani]

Povijest

Vi "braćo" ste ionako povijest uvijek gledali svojim očima...

(nedelja, 15. jan 2012, 10:51) - Dali [neregistrovani]

Kazu

Kazu Hrvati: "Samo ne neka Jugoslavija", a da im nije bilo te iste Jugoslavije i dalje bi bili austrijska provincija. Srbija je napravila istorijsku gresku usavsi u Jugoslaviju i davsi svoje kraljevstvo i nezavisnost zarad spasavanja slovenske brace iz austro-ugarskog jarma. To nam je hvala.

(nedelja, 15. jan 2012, 00:50) - anonymous [neregistrovani]

re:za i protiv

razlika je samo sto cetnici nisu bili sa svabama, i nisu imali konc. logore.

(subota, 14. jan 2012, 23:55) - anonymous [neregistrovani]

balkanski englezi

pa ovo je povijesna šansa za lijepu njihovu...
ali verujem da će im opet srbi biti krivi ako ne prodje referendum...a ako prodje onda će opet srbi i za to biti krivi...


jednom sam pročitao kako oni sebe smatraju englezima ovog dela evrope...
ma oni su hit

(subota, 14. jan 2012, 23:48) - anonymous [neregistrovani]

hrvatska

sve ce biti bolje nego neka nova jugoslavija

(subota, 14. jan 2012, 20:33) - anonymous [neregistrovani]

Fajront Hrvatska

Vlast u Hrvatskoj ako želi uspeh referenduma, trebalo bi non stop da ponavljaju svojim građanima,da ako uđu u EU to će odmah značiti da više ne pripadaju Balkanu. Oni se već 20 godina bore da izađu sa tog prokletog Balkana i sada je šansa.
Kada bi mogli nekim čudom da premeste svoju državu, pa da se nekako uglave odmah pored Nemačke, za to im referendum ne bi ni bio potreban.
Samo napred komšije, želimo vam srećan put i pišite kad stignete.

(subota, 14. jan 2012, 17:44) - anonymous [neregistrovani]

"za i protiv"

"Svi su za: jedni za E drugi za U!" Zaista neznam kome smeta to "U" u Srbiji kada se i cetnici velicaju i podizu im se spomenici,mislim da jedno trebate shvatiti da je to vojska tadasnja vila isto kao i cetnici a sto su zla pravljena bilo je sa obje strane zlocina.