Читај ми!

Slučaj "Borik"- terorizam!

Božidar Stanišljević, koji je priznao da je uneo naoružanje u banjalučku dvoranu "Borik", osumnjičen za krivično delo terorizma. Stanišljević predat u nadležnost Tužilaštva BiH.

Direktor srpske policije Milorad Veljović rekao je da je Božidar Stanišljević, koji je priznao da je uneo naoružanje u banjalučku sportsku halu "Borik", osumnjičen za krivično delo terorizma.

Milorad Veljović je Tanjugu rekao da je Stanišljeviću produžen pritvor do 30 dana.

"Ovo nije običan događaj. U toj dvorani bilo je prisustno kompletno rukovodstvo Republike Srbije, rukovodstvo RS i SPC-a. Mi ne možemo da prejudiciramo, ali s obzirom na ozbiljnost svega ovoga, mi ovoga trenutka to tretiramo kao pokušaj terorističkog akta", rekao je Veljović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Najvažnije je, kaže Veljović, utvrditi motiv skrivanja naoružanja. "Mi nismo došli u Banjaluku da se mešamo u istragu, već da pomognemo u rasvetljavanju ovog događaja, odnosno da pokušamo sa kolegama u BiH da utvrdimo motive i pozadinu čitavog slučaja", rekao je direktor policije Srbije.

Prema njegovim rečima, policija Srbije bi na isti način reagovala da se slična situacija dogodila u Sarajevu, Zagrebu, Skoplju ili bilo gde drugo gde se nalazio predsednik Srbije.

Veljović je ocenio da se nijedno teže krivično delo na prostorima bivše Jugoslavije ne može izvršiti bez saradnje kriminalnog miljea sa tog područja, ističući da su policije u regionu dužne jedne drugima da pružaju pomoć na operativnom nivou u ovakvim situacijama.

Veljović, koji u Banjaluci boravi zbog zajedničkog rada sa kolegama iz Republike Srpske na tom događaju, kaže da je Stanišljeviću u podne istekao pritvor od 72 sata i da je predat Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Direktor policije RS Gojko Vasić rekao je da se naoružanje pronađeno u hali Borik na tom mestu nije nalazilo duže vreme. 

"Pronađeno noružanje tu se zasigurno nije nalazilo dugo. Na njemu nije bilo prašine, a dvorana je na isti način do sada više puta pregledana", rekao je Vasić.

Intenzivno prikupljanje dokaza

Tužilaštvo BiH je u izdatom saopštenju potvrdilo da je Božidar Stanišljević saslušan kao osumnjičeni za krivično delo terorizma.

"Tužilaštvo BiH u saradnji sa MUP-om Republike Srpske kao i drugim agencijama za sprovođenje zakona u BiH, preduzima intenzivne aktivnosti na prikupljanju dokaza sa ciljem potpunog rasvetljavanja događaja kada je u sportskoj dvorani Borik u Banjaluci pronađena veća količina oružja i eksplozivnih materija", piše u saopštenju Tužilaštva.

Iz Tužilaštva su još saopštili da zbog zaštite istrage ne mogu da pruže više informacija o celom slučaju.

Predrag Ćeranić, ekspert za bezbednost, smatra da istragu protiv Stanišljevića treba voditi pažljivo i detaljno i da u to ne bi trebalo da se mešaju druge bezbednosne organizacije osim MUP-a RS.

"Izjave osumnjičenog treba uzeti s rezervom, a detaljna i temeljna istraga daće konačni odgovor o poreklu spornog oružja i eksploziva, kao i za šta je ono bilo namenjeno", naveo je Ćeranić.

Stanišljević je priznao policiji RS da je u halu "Borik" uneo tri kilograma plastičnog eksploziva sa sporogorećim štapinom i upaljačem, automatsku pušku, "kalašnjikov" sa prigušivačem i pet okvira municije, poluautomatsku pušku i 67 metaka kalibra 7,9 milimetara i četiri bombe.

Oružje je pronađeno 8. januara, dan pre nego što je u dvorani "Borik" održana svečanost povodom jubileja RS, kojoj su prisustvovali najviši zvaničnici iz RS, BiH i Srbije.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво