Читај ми!

Dve decenije Republike Srpske

Liturgijom, dodelom odlikovanja i svečanom akademijom, Republika Srpska obeležava dve decenije postojanja i krsnu slavu. RS je nezaobilazan faktor u odlučivanju u BiH, rekao Dodik. Srbija će uvek biti tu kada treba iskazati solidarnost sa narodom RS, istakao Tadić.

Republika Srpska obeležava dve decenije postojanja i krsnu slavu Svetog Stefana. Obeležavanje počelo liturgijom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci koju je služio patrijarh Irinej, satim dodelom odlikovanja i svečanom akademijom "Republika Srpska – glas koji se čuje" u dvorani "Borik".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na akademiji da je opredeljen za politiku samostalne Republike Srpske u dejtonskoj BiH, ali i poručio da će srpski narod svoja prava i interese uporno braniti svim pravnim i političkim sredstvima.

"Nama BiH nije tesna i mi želimo da ona profunkcioniše u skladu sa Dejtonskim sporazumom kao servis svojih entiteta, kantona i naroda", rekao je predsednik RS.

Dodik je istakao da je RS danas "nezaobilazan faktor u odlučivanju u BiH" i da se njen stav "poštuje na regionalnom i širem planu".

"Želimo da nastavimo da razvijamo dobre odnose sa bratskom Srbijom, Rusijom, Izraelom, EU, SAD, državama u regionu i širom sveta. I danas ne možemo a da se ne setimo naših sunarodnika na Kosovu i još jednom ponovimo našu podršku Srbiji i njenim nastojanjima da sačuva suverenitet u okolnostima kada su interesi moćnih iznad međunarodnog prava i pravde", naglasio je predsednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je podsetio da je RS nastala kao "istorijska potreba i izraz legitimne volje srpskog naroda, a ne kao rezultat ratnih sukoba, jer je u to vreme u BiH bio mir".

"Republika Srpska je sve vreme trajanja rata imala status ratujuće strane i kao takva učestvovala je u svim mirovnim pregovorima koje je vodila međunarodna zajednica, čime smo još tada imali priznat međunarodno-pravni subjektivitet", naglasio je Dodik.

"Svoj legitimitet i legalitet, kao osnove suverene vlasti, uneli smo i najvećim delom zadržali potpisivanjem svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma. Pored svih atributa suverenosti, potvrđeno nam je i pravo na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, kao i pravo na vojsku", naglasio je Dodik.

Tadić: Rat kao opomena

"Politika nasilja i radikalnih etnocentričnih i klerikalnih aspiracija na račun drugog mora da bude zauvek odstranjena sa ovih prostora, ali srpski narod, kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj, ima legitmno pravo da brani svoje legitimne interese", poručio je Boris Tadić.

Predsednik Srbije je na svečanoj akademiji u Banjaluci rekao da je Republika Srpska stvorena kao zajednica u kojoj srpski narod štiti svoje nacionalne interese i identitet, poštujući interese i identitet druga dva konstitutivna naroda.

"Rat ostaje opomena svima nama po svojoj tragici i žrtvama kako naše balkanske političke i verske sukobe i omraze moramo rešavati mirnim putem, strpljivim dijalogom i pregovorima, poštujući legitimne demokratske interese ljudska i kulturna prava svih strana u sukobu", rekao je Tadić.

Prema rečima Borisa Tadića, narodi regiona od EU mogu dobiti podršku za mirno prevazilaženje međusobnih sporova, ekonomski i politički razvoj i ostvarenje demokratskih vrednosti i standarda.

"Samo tako možemo biti stabilni i samo tako možemo biti narod usmeren ka razvoju i prosperitetu i samo tako može biti ostvaren zajednički strateški cilj – politički stabilna i ekonomski jaka Republika Srpska", rekao je Tadić.

Predsednik je poručio da je Srbija svesna svih obaveza i prava koja proističu iz Dejtonsko-pariskog sporazuma koji predviđa mogućnost specijalnih paralelnih veza sa RS i poručio da će Srbija uvek biti tu kada treba iskazati solidarnost sa narodom RS.

"Mi delimo isto istorijsko i kulturno nasleđe i istu viziju budućnosti u miru i prosperitetu za naše građane i nastojimo da zajedničkim naporima sa našim susedima i okruženjem podelimo tu viziju i onaj sistem vrednosti koji će ubrzati modernizaciju i razvoj naših zemalja", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije zahvalio je Republici Srpskoj na podršci koju pruža kako bi se kosovski problem rešio na način koji bi bio u interesu svih žitelja na Kosovu i Metohiji, na način koji neće stvoriti gubitnike ili biti osnov za trijumfalizam bilo koje strane.

Srbija će, kako je poručio, nastaviti da kao garant Dejtonskog sporazuma podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, postojanje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, kao i rešenja za koja postoji konsenzus unutar BiH.

Politika Srbije je, kako je naglasio, duboko ukorenjena u miru i razvoju i za cilj ima prevazilaženje tragičnih konflikata iz prošlosti.

"Kao što u svakoj prilici insistiramo na odbrani prava svih drugih naroda na prostoru Zapadnog Balkana, tako nikada nećemo odustati ni od odbrane legitimnih interesa srpskog naroda gde god on živi", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije svečanu besedu završio je porukom da RS može računati na pomoć i podršku Srbije i u budućim decenijama, kao što je mogla i u proteklih dvadeset godina.

I predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković konstatovao je da su odnosi Srbije i Republike Srpske u usponu i rekao je da očekuje da će nastaviti da se razvijaju u pozitivnom smeru.

Premijer Cvetković je, u izjavi novinarima u Banjaluci, čestitao građanima dvadeset godina postojanja RS i istakao značaj specijalnih paralelnih veza tog entiteta BiH sa Srbijom.

Posle svečanog prijema kod predsednika RS potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Republika Srpska opstala i posle 20 godina svog postojanja i da predstavlja "Pijemont srpstva".

Dačić je rekao da RS predstavlja "prvi srpski entitet u istoriji sa leve strane Drine", dodajući da Srbija ima duboki nacionalni i državni interes da razvija specijalne i paralelne veze sa njom u svim oblastima.

"RS je, nažalost, stvarana tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije i kapitalizovala je svoje postojanje Dejtonskim sporazumom", rekao je Dačić.

Dodela odlikovanja  

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas u Palati Republike predsednika Srbije Borisa Tadića Ordenom Republike Srpske na lenti.

Ordenom Republike Srpske na lenti odlikovani su i bivši predsednici RS Rajko Kuzmanović, Dragan Čavić, Mirko Šarović i Nikola Poplašen.

Orden je dodeljen i Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju, episkopima zvorničko-tuzlanskom Vasiliju, banjalučkom Jefremu, bihaćko-petrovačkom Hrizostomu, zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju i umirovljenom episkopu zahumsko-hercegovačkom Atanasiju.

Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko uručio je Dodiku Orden družbe, kojim ga je odlikovao predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.

Obeležavanje Dana Republike Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik palim borcima u Banjaluci. 

Skupština srpskog naroda u BiH je na današnji dan, pre dve decenije, u Sarajevu donela Deklaraciju o proglašenju Republike Srpske. Skupštine srpskog naroda BiH osnovana je godinu dana ranije.

Po državnom uređenju, Republika Srpska je parlamentarna republika. Dejtonskim sporazumom pripalo joj je 49 procenata teritorije BiH, a ima površinu nešto manju od 25.000 kvadratnih kilometara.

Број коментара 76

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара