Umro Kiro Gligorov

Prvi predsednik samostalne Republike Makedonije i nekadašnji član Predsedništva SFRJ, Kiro Gligorov umro je u 94. godini u Skoplju. U Makedoniji sutra Dan žalosti.

U Makedoniji će sutra biti Dan žalosti, povodom smrti prvog predsednik samostalne Republike Makedonije Kiro Gligorov, koji je preminuo sinoć u svojoj kući u Skoplju.

Kiro Gligorov je rođen 3. maja 1917. godine u Štipu. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Skoplju, a Pravni fakultet u Beogradu.

Bio je učesnik Narodnooslobodilačkog rata od 1941. godine. Gligorov je bio većnik Drugog zasedanja Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), sekretar inicijativnog odbora za sazivanje i zasedanja ASNOM i član Prezidijuma privremene Narodne skupštine Jugoslavije.

U Jugoslaviji je bio na mnogim dužnostima. Bio je pomoćnik generalnog sekretara vlade FNRJ, pomoćnik ministra za finansije vlade FNRJ, zamenik direktora Saveznog zavoda za društveno planiranje, savezni sekretar za opšteprivredne poslove, savezni sekretar za finansije, potpredsednik SIV-a, član Predsedništva SFRJ i član CK SKJ.

Više puta je biran za poslanika Savezne skupštine, a od 1974. godine za predsednika Skupštine SFRJ sa mandatom od četiri godine.

Za predsednika SR Makedonije izabran je 27. januara 1991, a posle raspada Jugoslavije biran je za predsednika Republike Makedonije u dva mandata. Tu funkciju napustio je 19. novembra 1999. godine.

Na Gligorova je 3. oktobra 1995. godine izvršen atentat u centru Skoplja kada je teško ranjen i ostao bez jednog oka. Posle više od 16 godina makedonske vlasti nisu otkrile ni počinioce niti nalogodavce atentata. U javnosti je bilo nagađanja da iz pokušaja ubistva na Gligorova stoje domaće ili strane tajne službe, ali se nije odmaklo dalje od toga.

Iako je krajem 1999. prestao da bude predsednik, Ginisova knjiga rekorda ga je početkom 2000. godine proglasila za najstarijeg predsednika države na svetu.

Bio je član Saveza komunista, a potom Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM).

I na funkciji, ali i kasnije, Gligorov je bio političar sa najvišim renomeom u Makedoniji.

Objavio je veći broj naučnih i stručnih radova iz oblasti ekonomije, a bio je i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Bio je oženjen i sa suprugom Nadom ima sina Vladimira i kćerke Donku i Ljiljanu.

Kiro Gligorov biće sahranjen u utorak u 13 časova na skopskom groblju Butel. Prema njegovoj poslednjoj želji, sahrani će prisustvovati samo najuža porodica, javili su makedonski mediji.

broj komentara 38 pošalji komentar
(utorak, 03. jan 2012, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

osnovne činjenice

VMRO se oduvek borila za samostalnu Makedoniju, pa čak i njegovo zabludelo probugarsko krilo, kojim je manipulisala bugarska vlast. VMRO u svom nazivu ima odrednicu Unutrašnja (vnatrešna) i Makedonska upravo kako bi se istakli karakter i načela organizacije koja je nezavisna od spoljnih (bugarskih, srpskih, grčkih) uticaja, koji su imali svoje interese u Makedoniji.

(utorak, 03. jan 2012, 11:11) - anonymous [neregistrovani]

@o pokojnima sve najbolje

I meni je zao sto danas svaka republika iz bivse ex YU sada ima strasne probleme ali molim te dobro se potseti ko se zalagao za konfederaciu BIH, Crna gora, Srbija i Makedonija ? Izetbegovic i Gligorov su bili glavni pokretaci za tu federaciju ali tvoj Sloba jednostavno je bio SLOBA. pozdrav i lesna mu zemja na nasiot Kiro.

(utorak, 03. jan 2012, 11:04) - Strojman [neregistrovani]

@vmro

VMRO- vnatresna makedonska revolucionerna organizacija jel ti to dovoljno na napravis distinkciju od bugarsku :))

(utorak, 03. jan 2012, 05:05) - anonymous [neregistrovani]

o pokojnima sve najbolje

E , moj dragi prijatelju , Makedonec ...pa zar je i tebi Sloba za sve kriv ? A da je pokojni Kiro,bog da mu dusu prosti, prihvatio predlog tog istog Slobe - da Makedonija , zajedno sa BiH ostane uz Srbiju iCrnu Goru i ocuva se takva Jugoslavija - druga bi se pesma sada pevala . Ne bi bilo rata u Bosni i onolike pogibije naroda ... a ni vasu drzavu ne bi sad rasturali oni koji je rasturaju , niti bi sa Kosovom moglo da se desi ono sto se desava...
O pokojnima sve najlepse ,postovani Makedonec - ali o s v i m pokojnima.

(utorak, 03. jan 2012, 01:52) - Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Smesnih,

Komentara, kako se brzo sve zaboravlja. Neka mu je laka crna zemlja i neka mu Bog sudi za dela i nedela koja je pocinio sa razdvojom Ptravoslavnog makedonskog naroda od matice Srbije.
Svi cemo Bogu placati za nasa dela, pa ce i Gligorov biti u tom redu.
Istoricari ce obavljati svoj posao onako kako je ko zasluzio.

(utorak, 03. jan 2012, 01:38) - @politika [neregistrovani]

Vmro

ne znas osnovne cinjenice:
Vmro je bugarska a ne "makedonska organizacija"
makedonce je osnovala kominterna i to je potpuno vestacka nacija

(utorak, 03. jan 2012, 01:08) - zverco [neregistrovani]

kiro

RIP Kiro pocivaj u miru
jedan od najmudrih politicara na balkanu
pred sve miruljubiv covek

(utorak, 03. jan 2012, 00:09) - anonymous [neregistrovani]

re miami

Zar neko normalan moze da ostavlja ovakve komentare kao vi?

Neka mu je laka zemlja...

(ponedeljak, 02. jan 2012, 23:18) - anonymous [neregistrovani]

Čovjek

Bio je to veliki čovjek i iskreni komunist!
Nek mu je vječna slava i hvala!

(ponedeljak, 02. jan 2012, 22:21) - anonymous [neregistrovani]

..

Nek mu je vecna slava..