Читај ми!

Iskoristiti monitoring Hrvatske

Izbeglice iz Hrvatske trebalo bi da iskoriste period monitoringa do punog prijema Hrvatske u EU i da, uz pomoć evropskih institucija, reše svoje probleme, saopštilo Udruženje Srba iz Hrvatske.

Izbegli Srbi iz Hrvatske trebalo bi da iskoriste monitoring, odnosno period do punog prijema Hrvatske u članstvo u Evropskoj uniji, kako bi se uz pomoć EU, rešili njihovi brojni problemi, saopšteno je iz Udruženja Srba iz Hrvatske.

"Od pozitivnog rešenja naših zahteva zavisiće i raspoloženje izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske, koji su najveće žrtve, ne samo građanskog rata, nego i tranzicije, jer su ostali i bez učešća u procesu privatizacije u Hrvatskoj", navedeno je u saopštenju koje je potpisao Generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir.

Izbegle i prognane Srbe, kako je saopšteno, interesuje i da li će u Hrvatskoj posle potpisivanja Ugovora o pristupanju EU i sprovedenih izbora, doći do promena u politici.

U saopštenju Udruženja navodi se da je dosadašnja hrvatska politika izbegavala da prizna Srbe kao ravnopravne građane sa Hrvatima, što je prepreka i za masovniji povratak u tu zemlju.

"U proteklom periodu nije pomogla ni peticija izbegličkih udruženja, kojom se pokušao odgoditi prijem Hrvatske, dok se Srbima ne vrati oduzeta imovina, stanarska prava, penzije, dok se ne izvrši ekshumacija i identifikacija poginulih i nestalih i sprovede revizija lista na kojima su bile hiljade nedužnih Srba osumnjičenih za navodne ratne zločine", navedeno je u saopštenju.

Pošto ti zahtevi nisu naišli na razumevanje zemalja članica Unije, jedino ostaje da se iskoristi period do potpunog prijema Hrvatske u EU, koji se očekuje sredinom 2013. godine.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара