Читај ми!

Sejf al Islam: Nema predaje

Pobeda ili smrt, poručio Gadafijev sin odbacujući navode da pregovara o predaji. Potera za njim se nastavlja, "negde između Nigera i Alžira". NATO, posle sedam meseci, prekida akciju nad Libijom. "Ovo je pobeda Libijaca", rekao šef NATO-a.

19.50 - Libijski akademik Abdul al Rahim al Kib izabran je za novog premijera prelazne vlade.

14.03 - Posle nove poruke Sejfa el Islama, arapski mediji spekulišu da se Gadafijev sin još uvek nalazi u Libiji. 

13.45 - Sejf el Islam rekao da su spekulacije o njegovoj predaji deo propagandne kampanje. "Ne odustajemo, pobedićemo ili ćemo umreti", navodi se u poruci Gadafijevog sina, koju prenose arapski sajtovi.

13.37 - Potpuno isključena vojna intervencija NATO-a u Siriji, rekao generalni sekretar Alijanse Anders Fog Rasmusen, koji boravi u iznenadnoj poseti Libiji.

Uprkos željama novih libijskih vlasti da se avioni NATO-a zadrže na nebu iznad Libije još neko vreme, tačno u ponoć i zvanično se završava intevencija Alijanse protiv Moamera Gadafija duga sedam meseci.

U suštini, akcija je okončana odmah posle pada Sirta i ubistva Moamera Gadafija, ali su patrole NATO-a još neko vreme ostale iznad Libije, pre svega zbog najava nekih plemena da bi mogla nastaviti borbu protiv novih vlasti.

NATO je, za sedam meseci, izveo više od 26.000 borbenih letova u kojima je uništeno 5.900 vojnih meta, uključujući 1.000 tenkova, oklopnih vozila i teškog naoružanja.

"Stvorili smo uslove da libijski narod sam odredi svoju budućnost", rekao je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen. "Libijci su oslobodili zemlju. Ovo je njihova pobeda".

Umesto aviona NATO-a, do kraja sedmice će u Libiju stići tim stručnjaka za hemijsko oružje, koji treba da ustanovi šta činiti sa tonama bojnih otrova, koji su poslednjih sedmica, bez preteranog nadzora, otkriveni u napuštenim bazama širom zemlje.

Lov na Sejfa el Islama

Posle nekoliko dana intenzivnih spekulacija da bi se poslednji slobodni Gadafi, Sejf el Islam, mogao predati Međunarodnim krivičnom sudu, predstavici suda u Hagu saopštili su kako raspolažu dokazima da je upravo on angažovao plaćenike koji su, na samom početku pobune, pucali na pristalice opozicije.

Sejf al Islam rekao da su spekulacije o njegovoj predaji deo propagandne kampanje. "Ne odustajemo, pobedićemo ili ćemo umreti", navodi se u poruci Gadafijevog sina, koju prenose arapski sajtovi. 

Istovremeno, nove libijske vlasti su saopštile da će insistirati da se Seifu el Islamu sudi u Libiji, po libijskim zakonima, pa je, s obzirom na to kako su skončali njegov otac i brat, teško očekivati da bi se Gadafijev sin mogao predati bilo kome.

El Islam se trenutno nalazi negde u pustinjskim nedođijama između Alžira i Nigera, ali se, kako stvari stoje, tu neće preterano dugo zadržavati, jer je Niger pod velikim međunarodnim pritiskom da ga, ako ništa drugo, bar uhapsi.

Vlasti te države teško će se, ipak, odlučiti da hapse Sejfa el Islama, jer ga čuvaju Tuarezi, čiju su pobunu ne toliko davno vlasti u Nigeru jedva zauzdale.

Pretpostavlja se da će Seif el Islam pokušati da se domogne Malija, odakle je i većina plaćenika koji su za račun njegovog oca ratovali u Libiji poslednjih meseci, ili do Zimababvea.

Број коментара 72

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво