Читај ми!

Zatvaranje Fukušime za 30 godina

Iako emituje manje radijacije nego ranije, nuklearna centrala "Fukušima Daići" neće moći bezbedno da bude zatvorena još najmanje 30 godina, ocenjuju stručnjaci. Saniranje centrale moglo bi da košta više od 19 milijardi dolara.

Najmanje 30 godina biće potrebno da se bezbedno zatvori oštećena nuklearna centrala "Fukušima Daići", iako emituje daleko manje radijacije nego pre i njeno stanje se sada smatra relativno stabilnim, saopštili su stručnjaci iz Japana.

Nuklearna centrala je teško oštećena 11. marta ove godine posle zemljotresa i cunamija. Elektrana je pretrpela gubitak strujnog napajanja sistema za hlađenje reaktora, što je dovelo do topljenja jezgra, eksplozije i ispuštanja radioaktivnog materijala u vazduh.

Havarija je primorala desetine hiljada ljudi da se evakuišu iz ozračene oblasti.

Dok zvaničnici kažu da je centrala, koja se nalazi oko 240 kilometara severozapadno od Tokija, sada relativno stabilna, grupa stručnjaka, koju je postavila japanska Komisija za atomsku energiju, saopštio je da će verovatno biti potrebno nekoliko decenija da se ona bezbedno zatvori.

Stručnjaci su ukazali da je bilo potrebno 10 godina da se ukloni nuklearno gorivo nakon havarije u centrali "Ostrvo od tri milje" 1979. godine u SAD, i sugerisali da će postupak u Fukušimi biti mnogo komplikovaniji i zahtevati više vremena.

Očekuje se i da će radovi biti mnogo skuplji. Agencija AP prenela je navode japanskog lista Jomiuri po kome su stručnjaci došli do zaključka da će proces koštati više od 19 milijardi dolara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво