Читај ми!

Sejf al Islam: Nevin sam

Gadafijev sin Sejf al Islam poručio glavnom tužiocu Međunarodnog suda Luisu Morenu Okampu da je nevin i da će to dokazati. Neki afričke zemlje odbijaju da sarađuju sa Međunarodnim sudom, jer smatraju da je pristrasan.

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda u Hagu potvrdilo je da, preko posrednika, kontaktira sa Sejf al Islamom, koji tvrdi da je nevin i da će to dokazati pred sudom.

"Zabrinutiji je, međutim, šta će se dogoditi posle, kada ga sud proglasi nevinim. Mi, ipak, smatramo da imamo jake dokaze protiv njega", rekao je glavni tužilac suda Luis Moreno Okampo.

Uprkos činjenici da postoje prilično jaki navodi da se Sejf al Islam nalazi u Nigeru, glavni tužilac Međunarodnog suda nije želeo da komentariše te navode, već je samo rekao da ne zna gde je Gadafijev sin.

"Saznali smo takođe da postoji grupa plaćenika koja pokušava da ga prebaci u neku drugu zemlju. Pokušavamo to da sprečimo", istakao je Okampo.

Pošto je Niger potpisnik Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda i ima obavezu da uhapsi njegove optuženike, postoje glasine da je krajnja destinacija Sejf al Islama Zimbabve, jer je predsednik te zemlje Robert Mugabe bio dugogodišnji prijatelj Moamera Gadafija.

Afrički problemi

Svaka od zemalja potpisnica Rimskog statuta obavezna je da na svojoj teritoriji uhapsi osumnjičene za kojima je izdata poternica.

Međutim, kredibilitet suda često se dobodi u pitanje poslednjih godina u Africi.

Mnoge zemlje afričkog kontinenta pobunile su se protiv politike Međunarodnog suda navodeći da se to telo neproporcionalno i selektivno fokusira na zločine u njihovim zemljama.

Ove tvrdnje su dovele do toga da je Afrička unija savetovala svojim članicama da više ne ispunjavaju naloge i da se ne nalaze više u obavezi da to čine.

Neke od članica, poput Malavija, Čada i Kenije, već su se nekoliko puta oglušile o zahteve Međunarodnog suda da uhapse sudanskog predsednika Omara al Bašira, koji je nekoliko puta bio na njihovim teritorijama.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво