Читај ми!

Seif el Islam traži izlaz

Seif el Islam pregovara sa Međunarodnim sudom pravde o predaji. Gadafijev sin se nalazi u Nigeru, ali je zabrinut za bezbednost i, navodno, želi da mu avion za Hag bude obezbeđen što pre.

Nedelju dana dug beg Seifa al Islama kroz pustinju Libije i Nigera polako se privodi kraju, jer je Gadafijev sin stupio u kontakt sa zvaničnicima Međunarodnog suda pravde, kako bi dogovorio detalje predaje.

Glasine o predaji Seifa el Islama pojavile su se pre nekoliko dana, istovremeno sa glasnim najavama da će iz baza u Nigeru mobilisati pristalice za osvetu novim vlastima zbog brutalnog ubistva oca i brata.

Seif el Islam se, kako navode vlasti u Nigeru, nalazi u graničnom delu te države i Malija, ali još uvek nije izvesno da li će i on krenuti putem šega Gadafijeve tajne službe Abdulaha Senusija, koji je pre nekoliko dana prešao u Mali.

Iako detalji o tom procesu nisu u potpunosti dostupni, zapadne obaveštajne službe podelile su sa novim libijskim vlastima transkripte nekoliko razgovora El Islama sa članovima porodice koji su pobegli u Alžir.

Seif el Islam je, uz pratnju Tuarega, uspeo da izmakne poterama boraca novog režima i britanskih i katarskih komandosa i dočepa se teritorije Nigera, gde je, kako se čini, naišao na prilično mlak doček, pa je, suočen sa nerealnim zahtevima lokalnih vlastodržaca, odlučio da proba da se preda međunarodnom sudu u Hagu.

Kako navode izvori iz Nigera, lokalni moćnici su od Gadafijevog sina tražili mnogo više od desetak miliona dolara koje je skupio pre bega iz Bani Valida, pa je njegov boravak u toj državi postao previše rizičan.

Gadafijev sin je kontakte sa Međunarodnim sudom pravde uspostavio preko zvaničnika iz Malija i Južne Afrike, od kojih je tražio avion kojim bi otišao u Hag, ali je krajnji ishod te diplomatske gimnastike još prilično neizvestan.

Istovremeno, nove libijske vlasti tražile su od NATO-a uzbiljniju pomoć u lovu na Gadafijevog sina, ali je Brisel rekao da se na bavi traženjem pojedinaca, već zaštitom civila.

Dojučerašnji ustanici su, ipak, našli partnere za lov na Seifa el Islama. Njegovim tragom do granice sa Nigerom otišli su britanski specijalci i katarski komandosi.

 

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво