Pjongjang: I nuklearni odgovor

Zbog najavljenih vojnih manevara Južne Koreje i SAD Pjongjang saopštio da je vojsku podigao na najviši stepen pripravnosti i da će na provokacije odgovoriti svim sredstvima, uključujući i nuklearna. Severna Koreja, međutim, posle devet meseci otvara granicu ka južnom susedu.

Severna Koreja saopštila je da je vojsku i stanovništvo podigla na viši stepen pripravnosti pred početak američkih i južnokorejksih manevara, kao i da će na svaku vojnu "provokaciju" odgovoriti svim sredstvima, uključujući nuklearno.

"Predstojeći manevri su velika pretnja miru i uvod u invaziju", saopštio je Generalštab severnokorejske vojske, a preneli državni mediji.

Vojni vrh te zemlje navodi da će "brzo i nemilosrdno" odgovoriti na "najmanju vojnu provokaciju" suverenitetu, "svim ofanzivnim i defanzivnim sredstvima uključujući i nuklearna".

Severna Koreja, koja ima nuklearno naoružanje, često osuđuje takve vojne manevre, koje Seul i Vašington predstavljaju kao isključivo odbrambene.

Južna Koreja i SAD obavestile su u julu Pjongjang da će održati zajedničku vojnu vežbu, naglašavajući da neće napasti Severnu Koreju.

U vežbama koje će trajati do 27. avgusta učestvovaće 10.000 američkih i 56.000 južnokorejskih vojnika. Vežbe uključuju kompjutersku simulaciju kako bi se poboljšali kapaciteti SAD da zaštite Južnu Koreju u slučaju napada.

Pjongjang otvara granicu ka Južnoj Koreji

Međutim, uprkos stalnim varnicama između dva suseda, Severna Koreja najavila je, pomalo iznenađujuće, da će otvoriti granicu prema Južnoj Koreji, čime će okončati samonametnutu devetomesečnu blokadu, što je jedan od poslednjih koraka u nastojanju režima u Pjongjangu da se "otvori" ka svetu.

Ukidanje blokade će doneti i normalizovanje saobraćaja ka industrijskom parku Kesong, kojim upravlja Seul na teritoriji Severne Koreje, a čije funkcionisanje je bilo dovedeno u pitanje zbog zahteva Pjongjanga da mu se povećaju neophodne nadoknade i plate skoro 40.000 severnokorejskih radnika.

Odnosi između dve Koreje, koje su tehnički u ratu više od 50 godina, postali su još više zategnuti pošto je na čelo Južne Koreje došao konzervativni predsednik Li Mjung-bak pre 18 meseci.

Južnokorejski predsednik je ukinuo bilo kakvu vrstu pomoći severnom susedu sve dok se režim u Pjongjangu ne odrekne svog nuklearnog programa, zbog koga zemlja trpi i međunarodne sankcije.

Prema tvrdnjama Severne Koreje, nuklearni program će joj biti neophodan sve dok američki vojnici, njih 28.000, budu prisutni u Južnoj Koreji.

Eksperti smatraju da Pjongjang želi bolje odnose sa SAD, uz ocenu da će tome morati da prethodi unapređenje odnosa sa Seulom.

Odluci o otvaranju granice prethodila je odluka vlasti u Severnoj Koreji da oslobodi nedavno dve američke novinarke, koje su bile osuđene na višegodišnje zatvorske kazne.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво