Читај ми!

Gadafijev testament

Borba se nastavlja, navodi se u poslednjoj poruci svrgnutog libijskog vođe Moamera Gadafija, koji je sahranjen rano jutros na nepoznatoj lokaciji u pustinji. Potera za Seifom el Islamom u ćorsokaku. Gadafijev sin već na granmici Nigera.

00.52 - Britanski SAS pokušava da uhvati Sejfa al Islama pre nego što Gadafijev sin pređe granicu Nigera. 

23.48 - Avioni NATO pre dve nedelje uništili konvoj kojim je Sejd al Islam pobegao iz Bani Valida. Gadafijev sin nije bio povređen u tom napadu, ali mu se od tada gubi svaki trag. 

17.41 - NATO rezervisan prema zahtevu novih libijskih vlasti da Alijansa misiju u toj državi produži još mesec dana. 

17.01 - Objavljen testament Moamera Gadafija. "Pozivam sledbenike da nastave otpor i bore se protiv stranih agresora u Libiji, danas, sutra, uvek".

14.58 - Tone oružja ostale u skladištima oko Sirta bez ikakvog nadzora. 

14.46 - Seif el Islam, uz pomoć Tuarega, beži iz Libije. Navodno, njegov konvoj je već sasvim blizu granice sa Nigerom. Vlasti te države su još ranije saopštile da neće sprečavati članove porodice Gadafi da uđu u Niger. 

10.00 - Stravična eksplozija u Sirtu. Lokalni izvori tvrde da je oko 100 ljudi poginulo u eksploziji rezervoara goriva. 

Skandalozno finale ere Moamera Gadafija konačno je došlo do kraja. Suočene sa činjenicom da je telo bivšeg lidera u frižideru samoposluge u Misurati počelo da trune, nove libijske vlasti sahranile su ga na tajnoj lokaciji, duboko u pustinji.

Svrgnuti libijski vođa Moamer Gadafi sahranjen je rano jutros na nepoznatom mestu u pustinji Sahare, zvanično je potvrđeno u Tripoliju.

Na istom mestu, pored Gadafijevog sina Mutasima, sahranjen je i bivši ministar odrane Abu Bakr Junis Džaber. Pre sahrane, održana je verska ceremonija koju su služila trojica sveštenika, vernih bivšem libijskom lideru.

Prema potvrdama iz Nacionalnog prelaznog saveta sahrani su prisustvovale samo "dve poverljive osobe", mada se u drugim izvorima tvrdi da ih je bilo četiri. Oni su se, navodno, zakleli nad Kuranom da nikada i nikome neće odati tu tajnu. Predstavnik vojnog saveta u Misurati potvrdio je da će grob Gadafija biti pokazan samo predstavnicima međunarodnih organizacija, ukoliko to zatraže.

Gadafijev testament

Nekoliko sati posle sahrane, objavljen je Gadafijev testamen u kojem bivši libijski lider traži da bude pokopan na groblju u Sirtu, prema muslimanskim običajima, kao i da njegovi sledbenici nastave borbu protiv okupatora.

"Čak i ukoliko uspeh ne dođe odmah, to će predstavljati lekciju budućim generacijama da odbrana nacionalne časti predstavlja najveću vrednost", navodi se u Gadafijevom testamentu.

"Ukoliko budem ubijen, želim da budem sahranjen prema muslimanskim običajima, odeven u stvari koje sam nosio kada sam ubijen", navodi se u testamentu u kojem Gadafi traži da se, posle njegove smrti, pristojno ophodi prema članovima porodice Gadafi, posebno ženama i deci.

"Pozivam sledbenike da nastave otpor i bore se protiv stranih agresora u Libiji, danas, sutra, uvek", poslednja je poruka svrgnutog libijskog lidera.

Sahrana u poslednji čas  

Najveći problem za nove vlasti predstavljala je činjenica da su se frakcije unutar pobunjeničkog pokreta žestoko sporečkale oko načina na koji Gadafija treba sahraniti, pre svega jer su lideri iz Misurate tražili svakojake ustupke u zamenu za telo koje se rasprada.

U komplikovanim pregovorima, koji su nisu završili bogzna kakvim ishodom, ustanici su odlučili da telo ni u kom slučaju ne predaju Gadafijevom plemenu, već prilično gnevnom zbog načina na koji je bivši lider uhvaćen, mučen i na kraju likvidiran.

Ali, raspadanje tela zahtevalo je brzu akciju, pa je na prečac odlučeno da Gadafi bude sahranjen u nekoj zabiti, pre svega kako njegov grob u budućnosti ne bi postao svetilište protivnika novog režima, koji je najavio povratak šerijatskog prava i islamskih vrednosti.

"Mač islama" van domašaja

Kandidaturu za lidera protivnika novih vlasti glasno je istakao Seif el Islam, koga dojučerašnji pobunjenici ne uspevaju da uhvate, iako su u poteru krenuli silna snaga i sva tehnološka čudesa zapadnih obaveštajnih službi.

Ustanici tvrde da se Seif el Islam nalazi na krajnjem jugu zemlje, u trouglu između Libije, Nigera i Alžira, gde borci novih vlasti jednostavno nemaju šta da traže zbog neprijateljski raspoloženih plemena.

Prema verziji koju su ponudili mediji u Sudanu, Seif el Islam je već stigao u tu državu i pod zaštitom je Kalila Ibrahima, lidera jedne od grupa lokalnih gerilaca, sa bliskim vezama sa porodicom Gadafi.

 

Број коментара 125

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи