Teška nesreća u sibirskoj hidrocentrali

Deset osoba izgubilo život, a jedanaest povređeno, u teškoj nesreći koja se dogodila u hidrocentrali Sajano-Šušenskaja na reci Jenisej u istočnom Sibiru. Traje potraga za još 68 osoba. Dva snažna hidroudara u brani razrušila kanale sa vodom.

U teškoj nesreći koja se dogodila u hidrocentrali Sajano-Šušenskaja na reci Jenisej u istočnom Sibiru, deset osoba je poginulo, dok je jedanaest povređeno, prenosi Itar tas. Svi stradali su radnici hidrocentrale.

Ruska državna televizija javila je da se traga za još 68 ljudi, a da se havarija dogodila u vreme remonta jednog od hidroagregata na centrali.

Po nalogu premijera Vladimira Putina na mesto nesreće uputio se ministar Sergej Šojgu koji će rukovoditi akcijom otklanjanja posledica havarije.

Prema rečima ministra Šojgua, nije postojala opasnost od rušenja mašinske sale.

"Oštećen je jedan točak i voda je prodrla u tu salu pa je svih 10 mašinskih jedinica prestalo da radi. Nivo protoka vode je pod kontrolom", istakao je Šojgu.

Šef kompanije "Rusgidro" Vasilij Zubakin rekao je da je iz nejasnih razloga došlo do dva jaka hidroudara, koji su u brani razrušili dva kanala sa vodom. Pokidani su električni kablovi, poplavljen mašinski centar i razrušen jedan agregat, zbog čega je obustavljen rad centra.

Seizmolog iz sibirskog centra Viktor Solovjov izjavio je da u vreme havarije nije bilo seizmičkih aktivnosti. "Nemamo podatke o jakom zemljotresu koji bi mogao da utiče na branu, a slaba pomeranja ne bi uticala", rekao je Solovjov za RIA Novosti.

Na mestu nesreće nastavljaju se spasilačka operacija i potraga za nestalima, i sušenje mašinske sale.

Nakon incidenta, više postrojenja za proizvodnju aluminijuma u Hakasiji ostalo je bez struje.

Ministarstvo za vanredne situacije Rusije navelo je da nema pretnji da će stanovništvo ostati bez struje, niti da ima opasnosti po stanovništvo. Deo stanice radi "na prazno", kako bi voda slobodno proticala.

Zubakin je naveo da šteta može dostići milijarde rubalja, a da će za popravku, kako bi hidroelektrana nastavila rad, biti potrebno verovatno nekoliko meseci.

Za popravku samog agregata, koji je razrušen, biće potrebna jedna i po do dve godine, dodao je Zubakin.

Sajano-Šušenskaja je jedna od najvećih hidroelektrana u svetu, sa 10 hidroagregata od po 640 megavata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво