Читај ми!

Masakr u Sirtu

U toku je lov na Sejfa al Islama. Bezmalo 150 tela Gadafijevih boraca pronađeno u Sirtu u poslednja 24 časa. Od toga, 53 su tela zarobljenika streljanih u hotelu "Mahari", koji su zauzeli ustanici iz Misurate. "Hjuman rajts voč" traži istragu.

00.04 - Telo Moamera Gadafija iz hladnjače u Misurati prebačeno na nepoznatu lokaciju.

23.52 - Možda i prekasno za lov na Sejfa al Islama. Sudanski mediji tvrde da je Gadafijev sin već stigao u tu državu i da je pod zaštitom Kalila Ibrahima, lidera jedne od grupa lokalnih gerilaca, sa bliskim vezama sa porodicom Gadafi.

23.07 - U toku je opsežan lov na Sejfa al Islama, koji se, navodno, nalazi u trouglu između granica sa Nigerom i Alžirom. Nove vlasti pokušavaju da ga se dokopaju pre nego što napusti zemlju, ali se operacija odvija na terenu na kojem je stanovništvo neprijateljski raspoloženo prema ustanicima. 

16.05 - Predsednik Prelaznog saveta Mustafa Abdul Džalil odgovorio na kritike EU zbog uvođenja šerijatskog prava. "Želim da uverim međunarodnu zajednicu da smo mi Libijci muslimani, ali umereni muslimani... Poštujemo islamske propise, a oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za bilo koju političku stranku ili formaciju". 

15.34 - Posle žestokih kritika, nove libijske vlasti zatvorile vrata hladnjače u kojoj je bilo izloženo telo Moamera Gadafija. Vreme sahrane još uvek nepoznato. 

Sirt, u kojem su se dva meseca vodile žestoke borbe Gadafijevih snaga i ustanika, potpuno je porušen, ali mnogo veći problem u ovom trenutku predstavlja činjenica da polako isplivavaju posledice sukoba.

Tela Gadafijevih boraca, koje su najverovatnije streljali ustanici, pronađena su u hotelu "Mahari".

Neka od 53 tela imala su ruke vezane na leđima, što, kako smatra "Hjuman rajts voč", svedoči da su likvidirani posle zarobljavanja. Kao počinioci tog zločina navode se brigade iz Misurate, koje su zauzele hotel.

Tela Gadafijevih boraca pronađena su u nedelju, a mnogi su usmrćeni hicem u glavu.

Istovremeno, 95 leševa pronađeno je nedaleko od mesta na kojem je zarobljen Moamer Gadafi.

"Ovaj poslednji masakr uklapa se u trend ubistava, pljački i ostalih zločina koje su počinili ustanici, koji smatraju da su iznad zakona. Od ključne je važnosti da nove vlasti u Libiji preduzmu akcije kako bi smirile te grupe", navodi "Hjuman rajts voč".

Potraga za Seifom el Islamom

Gadafijev sin je, kako se čini, uspeo da izmakne poterama koje su usledile neposredno posle pada Sirta, a ustanici pretpostavljaju da je krenuo put Nigera, gde se već nalazi njegov brat Sadi i šef tajne službe Abdulah Senusi.

Borci novih vlasti su, u prethodnih 48 časova, opkolili i pretražili nekoliko sela u okolini Bani Valida, gde se Seif el Islam navodno skrivao – pošto su mu oca i brata Mutasima likvidirali ustanici – ali bez rezultata.

Takođe, pretražene su i sve bolnice u toj zoni, jer su ustanici proveravali informacije britanske obaveštajne službe, prema kojima je Gadafijev sin u napadu aviona NATO-a izgubio obe ruke i, teško ranjen, prebačen u bolnicu.

U međuvremenu, Seif el Islam obratio se naciji posredstvom sirijske televizije Al Araj, najavljujući nastavak borbe i osvetu zbog smrti oca i brata.

Број коментара 85

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи