Читај ми!

Traži se "mač islama"

Potera za Sejfom al Islamom. UN pokreće istragu o smrti Moamera Gadafija. Ustanici najavili da će detalje saopštiti kasnije danas. Sahrana odložena. Desetine povređenih u slavlju širom Libije. NATO najavio kraj vazdušnih operacija. Ugo Čavez ubistvo Gadafija nazvao "sramotom".

01.22 - Sejf al Islam još na slobodi. Pobunjenici tvrde da znaju gde je i da je njegovo zarobljavanje pitanje trenutka. Do sada, ni jedan član porodice Gadafi nije preživeo zarobljavanje. 

22.20 - NATO će okončati vojne operacije u Libiji 31. oktobra, saopštio večeras u Briselu generalni sekretara Alijanse Anders Fog Rasmusen.

20.35 - Nacionalni prelazni savet saopštio da će oslobođenje Libije proglasiti u nedelju popodne u Bengaziju. Proglašenje prvobitno bilo zakazano za petak, a potom za subotu.

17.11 - Obaveštajci Prelaznog saveta tvrde da je Sejf al Islam uhvaćen nedaleko od Zlitena. Za sada nema potvrde ovih tvrdnji.

13.13 - Moamer Gadafi je ubijen hicima u glavu i stomak, rekao je Ibrahim Tika, doktor koji je pregledao telo bivšeg lidera Libije. 

Ujedinjene nacije traže istragu o ubistvu Moamera Gadafija, svega dan pošto su pobunjenici uhvatili, a zatim i likvidirali čoveka koji je vladao Libijom više od 42 godine. Ustanici pokušavaju da lociraju Sejfa al Islama, čiji se konvoj, navodno, kreće prema Nigeru.

Istražno telo Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija, koje se bavi zločinima u Libiji, najverovatnije će ispitati i okolnostima pod kojima je skončao Moamer Gadafi, koga su u Sirtu zarobili, a potom i likvidirali ustanici.

"Verujemo da postoji potreba za istragom... Treba nam više detalja kako bismo ustanovili da li je Gadafi ubijen u nekoj vrsti borbe ili je ubijen posle zarobljavanja", navode zvaničnici Saveta za ljudska prava UN. "Pojavila su se dva snimka, na jednom je živ na drugom mrtav. Sve je to veoma uznemirujuće".

Suštinski, Moamer Gadafi je u četvrtak nešto pre osam časova pobegao iz Sirta pred naletom ustanika, ali su njegov konvoj na obodima grada izrešetali francuski avioni. Tom prilikom uništeno je nekoliko desetina vozila, a Gadafi je ranjen.

Posle vazdušnog napada, Gadafi i telohranitelji su se sakrili u cev za drenažu ispod puta, gde su ga zarobili ustanici. Kako navode svedoci, čije izjave u velikom meri potvrđuju dva trenutno dostupna snimka, pobunjenici su uzvikujući "Alahu akbar" bacili bivšeg lidera na haubu kamioneta i maltretirali ga sve do Sirta.

Gadafija su, još živog, ali krvavog i teško povređenog, "istovarili" u Sirtu, gde ga je, kako se juče javili neki mediji, čini se previše teatralno, ubio dvadesetogodišnji Mohamed al Bibi, koji je kao trofej uzeo njegov zlatom optočeni pištolj.

Gadafija su, navodno, žestoko maltretirali i mučili pre smrti, o čemu svedoči i činjenica da je na prvom snimku nosio košulju, doduše krvavu, dok je na drugom snimku praktično nag.

Ustanici su, objašnjavajući šta se desilo, rekli da je Gadafi poginuo u unakrsnoj vatri njegovih pristalica i grupe ustanika koja ga je zarobila. Prema drugoj verziji, ubijen je jednim hicem u glavu.

Slavlje u Libiji

Libijci proslavljaju kraj osmomesečnog rata u toj zemlji koji je okončan smrću Moamera Gadafija, a NATO je najavio kraj vazdušnih operacija u toj zemlji.

Vest o smrti Gadafija izazvala je talas veselja širom Libije, a na desetine, pa i stotine hiljada ljudi se okupljalo na trgovima, gde se pucalo iz lakog i teškog oružja sve do kasno u noć, a danas je nešto mirnije.

U toj pucnjavi povređeno je najmanje 63 ljudi, javila je libijska televizija Al-Ahrar, mada se strahuje da ima i mrtvih. Vojni savet Tripolija jutros je pozvao "sve građane da prestanu da pucaju u vazduh, bez obzira na tip oružja i bez obzira na povod".

Prelazni nacionalni savet najavio je da će danas ili sutra zvanično objaviti da je čitava Libija oslobođena, čime su nakon osam meseci okončani krvavi sukobi u kojima je poginulo 30.000 ljudi.

Očekuje se da vođa Prelaznog veća Mustafa Abdeldžalil saopšti sve detalje o ubistvu svrgnutog libijskog vođe.

Iako je Gadafi trebalo da bude sahranjen danas, sahrana će biti odložena za nekoliko dana dok se ne završe pregovori o mestu sahrane, rekao je Rojtersu ministar za naftu libijskih prelaznih vlasti.

Ubijeni libijski lider biće sahranjen na nepoznatoj lokaciji, kako njegov grob ne bi postao mesto hodočasnika.

Komandant novih libijskih snaga Mohamed Leit javio je da je u Sirtu nađen mrtav i Gadafijev sin Mutasim. "Našli smo ga mrtvog," rekao je Leit i dodao da je njegovo telo, zajedno sa telom bivšeg ministra odbrane Abubakra Junisa Džabra prebačeno u Misratu.

Sin Moamera Gadafija Saif al-Islam pokušava da pobegne iz oblasti južno od Sirta ka granici sa Nigerom, izjavio je danas vojni zapovednik snaga Nacionalnog prelaznog saveta.

U Nigeru su sklonište našla 32 pripadnika Gadafijevog režima, među kojima su njegov sin Sadi, trojica generala i bivši šef bezbednosnih službi.

Gadafi ima sedam sinova i jednu ćerku, a prema dosadašnjim izveštajima, poginuli su njegov najmlađi sin Saif al-Arab, u vazdušnom napadu 1. maja, i peti sin Motasem, koji je, prema rečima novih libijskih vlasti, ubijen juče, kad i sam Gadafi.

Svetski državnici su u velikom broj pozdravili vest o smrti Gadafija i okončanju njegove 42-godišnje vladavine Libiji.

Barak Obama je poričio da je uklonjena mračna senka tiranije. "Libijski narod sada ima veliku odgovornost i priliku da izgradi tolerantnu i odgovornu Libiju, koja će biti suprotnost Gadafijevoj diktaturi", ocenio je Obama. 

Sa druge strane, predsednik Venecuele Ugo Čaves rekao je da je besan zbog smrti bivšeg libijskog lidera, nazvavši njegovo ubistvo - sramotom. Čaves je naveo da će se Gadafija sećati čitavog život kao velikog borca, revolucionara i mučenika.

"Najtužnija stvar je da, u svojoj težnji za dominacijom svetom, imperija i njeni saveznici pale vatre", naveo je Čaves.

Zvaničnici NATO-a najavili su da će Alijansa verovatno danas okončati vazdušne operacije u Libiji.

Njujork tajms konstatuje da je Gadafijev kraj najnovija pobeda novog američkog pristupa ratu, koji podrazumeva malo ili nimalo trupa na terenu, značajnu upotrebu vazduhoplovstva i veće oslanjanje na saveznike.

Američki dnevnik ocenjuje da je takav pristup u poslednjih pola godine doneo niz uspeha, kao što je ubistvo lidera Al Kaide Osama bin Laden, pad Tripolija, ubistvo operativca Al Kaide Anvara al Avlakija i sada Moamera Gadafija.

Број коментара 137

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво