Читај ми!

Bitka do istrebljenja

Masovni napad ustanika u Sirtu. Sve manje prostora za Gadafijeve borce u Sirtu. Poginuo jedan od komandanata ustanika. Grad u ruševinama. Desetine mrtvih, stotine ranjenih. "Zelene" snage zabarikadirane u "Naselju broj 2".

22.23 - Desetine ranjenika već treći dan za redom protestuju u Bengaziju zbog odnosa novih vlasti. Broj ranjenih procenjuje se na najmanje 20.000.

13.33 - Libijski prelazni savet priznao demonstrante u Siriji kao legitimne predstavnike te države. 

Gadafijeve snage nisu uspele da zadrže položaje, koje su pre svega 24 časa osvojile u iznenadnom jurišu, pa su ih ustanici, uz ozbiljne žrtve, opkolili u jednom naselju u centru grada.

Prošle noći, ustanici su uspeli da organizuju napad i povrate kontrolu nad teritorijama koje su nekoliko sati ranije povratili Gadafijevi borci, ali uz ozbiljne žrtve, jer se samo tokom noći poginulo 11, a ranjeno 95 ustanika.

Među žrtvama je i Mustafa bin Darnef, jedan od komandanata ustanika iz Zintana, koji je poginuo u eksploziji minobacačke granate.

Ostaje, međutim, nejasno koliko će vremena ustanicima biti potrebno da zauzmu i poslednji položaj Gadafijevih snaga, jer se u dosadašnjem toku bitke pokazalo da pobunjenici teško uspevaju da probiju odbranu grada i materijalizuju ogromnu prednost koju imaju u ljudstvu i naoružanju.

Problem za slabo organizovane pobunjenike predstavlja činjenica da sporo napreduju, pa su samo jednu zgradu u tom naselju opsedali puna dva dana pre nego što su iz nje otišle Gadafijeve snage.

Istovremeno, pobunjenici ne znaju gde se nalaze Gadafijevi borci koji su u prethodnih nekoliko dana uspeli da se izvuku iz Bani Valida i Sirta i da li će pokušati da otpor organizuju na nekom drugom mestu.

Naoružanje za te snage, svakako, neće biti problem, jer su Gadafijevi komandanti u poslednja dva meseca izmestili velike količine oružja na nepoznate lokacije, najverovatnije spremajući se za gerilsko ratovanje.

Pobunjenici i NATO još uvek nemaju pouzdane podatke o tome gde se nalaze Moamer Gadafi i njegovi sinovi Mutasim i Seif el Islam, koji je, navodno, poslednji put viđen pre tačno nedelju dana u jednom selu nadomak Bani Valida. 

 

Број коментара 66

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво