Optužnica za najveću krađu identiteta u SAD

U Americi je podignuta optužnica protiv 11 osoba, zbog učešća u velikoj kompjuterskoj krađi podataka kreditnih platnih kartica više od 40 miliona ljudi. Još se ne zna koliko je novca pokradeno građanima.

Reč je o slučaju najveće pljačke identiteta koji se ikada našao pred sudom u SAD, a među optuženima su državljani najmanje pet zemalja sveta - SAD, Estonije, Ukrajine, Kine i Belorusije.

Optužnica tereti osumnjičene da su provalili u kompjuterske sisteme nekoliko velikih američkih trgovinskih kompanija i instalirali programe pomoću kojih su došli do podataka o brojevima kartica, šiframa i računima korisnika, prenose zapadni mediji.

Informacije o tome da je bezbednost identiteta korisnika kartica narušena prvi put su obelodanjene u januaru prošle godine.

Američki državni tužilac Majkl Mukejsi izjavio je da je ovaj slučaj pokazao da su zahvaljujui globalnom pristupu interenetu kriminalci širom sveta danas u stanju da dođu do ličnih podataka američkih građana.

Kriminalci su se služili tehnikom poznatom i pod nazivom "ratna vožnja" - bukvalno su kružili ulicama američkih gradova tražeći kontakt sa bežičnim kompjuterskim mrežama, da bi potom u njih provalili i instalirali programe za "njuškanje" koji bi potom skretali poverljive podatke na njihove kompjutere.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво