U sukobu sa teroristima poginulo 23 vojnika

U ofanzivi filipinske vojske protiv islamskih ekstremista povezanih s Al Kaidom poginulo 23 vojnika i 20 terorista. To je jedan od najvećih gubitaka vojske Filipina u jednom danu.

Filipinske trupe pretrpele su jedan od najvećih gubitaka u ofanzivi protiv islamskih ekstremista povezanih s Al Kaidom na južnim ostrvima te zemlje, gde je poginulo najmanje 23 vojnika i 20 pobunjenika, izjavili su filipinski zvaničnici.

Vojska čisti boljno polje posle jučerašnjih sukoba s ekstremističkom grupom Abu Sajaf u njena dva logora u džungli, na ostrvu Basilan.

Broj poginulih pobunjenika mogao bi biti veći, rekao je regionalni vojni komandant.

Premda oslabljeni jednogodišnjom ofanzivom, koju pomažu i SAD, oko 400 boraca Abu Sajafa na Basilanu i obližnjem ostrvu Jolo i poluostrvu Zamboanga ponovo su počeli otmice kako bi sakupili sredstva za terorističke napade, rekli su zvaničnici.

Više od 400 marinaca i pripadnika vojnih i policijskih specijalnih jedinica juče pre zore je izvelo napade na dva logora Abu Sajafa.

U celodnevnim sukobima poginulo je 20 marinaca i tri vojnika, među kojima dva oficira, što je jedan od najvećih gubitaka filipinske vojske u jednom danu nakon više godina, rekao je vojni komandant.

Dodao je da je vojska našla tela 20 poginulih ekstremista. Dva logora na ostrvu Basilanu, na oko 880 kilometara južno od Manile su bila utočišta Abu Sajafa, ali i radionice za izradu bombi.

Abu Sajaf se nalazi na američkoj listi terorističkih organizacija zbog bombaških napada, otmica i obezglavljivanja, koji su doprineli da stekne "reputaciju" najbrutalnije filipinske pobunjeničke grupe.

Sumnja se da je dobila sredstva i obuku od Al Kaide.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво