Читај ми!

Ustanici zauzeli Bani Valid

Ono što se dešava u Sirtu više nema nikakve veze sa svrgavanjem Gadafijevog režima. Ustanici pljačkaju i svete se stanovnicima tog grada. Od poslednje ozbiljne vojne akcije proteklo više od 24 časa.

19.31 - Britanija apeluje na komšijske zemlje Libije da sarađuju sa Međunarodnim sudom i što pre izruče optužene za ratne zločine koji su našli utočište na njihovim teritorijama.  

16.17 - Pobunjenici zauzeli Bani Valid. U gradu se nije zatekao ni jedan od članova porodice Gadafi. "Zelene" snage u naselju Klomat na obodima grada. 

12.52 - Zastave ustanika vijore se na zgradama u centru Bani Valida. Nejasno da li pobunjenici kontrolišu ceo grad.  

11.22 - Ranije navode pobunjenika da je najmlađi sin Moamera Gadafija Hamis ubijen u Tarhuni, oko 80 kilometara jugoistočno od Tripolija potvrdila TV Araji.

02.40 - Ozbiljne borbe u Bani Validu. Snajperisti usporavaju napredovanje ustanika, koji su uspeli da zauzmu nekoliko naselja u gradu. Navodno, poginuo komandant pobunjeničkih snaga raspoređenih oko grada. 

Stanovnici koji se vraćaju u Sirt tvrde da poslednji događaji u tom gradu više nemaju nikakve veze sa vojnim operacijama, već da se sve svodi isključivo na osvetu ljudima čiji je najveći greh što žive u mestu gde je rođen Moamer Gadafi.

"Mrze nas jer je Moamer odavde. Ali, mi smo samo civili. Ustanici dolaze radi osvete i uništavanja", rekao je agenciji Rojters jedan od stanovnika Sirta, koji nije želeo da mu bude objavljeno ime.

Grad je, suštinski, potpuno uništen i veliko je pitanje da li će, kada jednom bitka bude okončana, uopšte biti ljudi zainteresovanih da žive na zgarištima nekadašnjeg ponosa Libije.

Listom sve prodavnice, ali i zgrade u gradu su opljačkaane, vrata razvaljena, dok ustanici nasumično pucaju iz minobacača i ručnih bacača, onesposobljavajući i ono malo zgrada u kojima se danas može živeti.

Voda je preplavila ulice, a celokupna infrastruktura je u rasulu, pa Sirt izgleda mnogo gore nego, recimo, Brega ili Misurata, oko kojih su vođene najintenzivnije borbe od početka građanskog rata sredinom februara.

Iz grada stalno odlaze kamioni natrpani opljačkanim stvarima, uključujući traktore, industrijske generatore i teške mašine, javlja agencija Asošiejted pres, a pokradena je i kompletna oprema sa aerodroma.

Manji kamioni natovareni su nameštajem, frižiderima, tepisima...

 

Број коментара 102

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво