Читај ми!

Bagerima protiv Gadafija

Pobunjenici još jednom uzmakli pred iznenadnim jurišom Gadafijevih snaga u Sirtu, koje su, prethodno, otpisali i ustanici, ali i vojni planeri NATO. Iako "zeleni" nemaju kapacitet da preokrenu tok bitke, pobunjenici ne uspevaju da okončaju građanski rat. Pokolj se nastavlja. Srušen kompleks Bab al Azizi.

20.35 - Nove vlasti buldožerima sravnile sa zemljom Gadafijev kompleks u Tripoliju. 

20.09 - Ustanici u prethodnih desetak sati bombardovali položaje Gadafijevih snaga. 

17.35 - Novi napad snaga Nacionalnog prelaznog saveta na Gadafijeve trupe u Sirtu. Branioci zasada uspevaju da zadrže položaje. 

12.29 - U Sirtu još između 300 i 500 Gadafijevih boraca. Obe strane streljaju pristalice protivnika. Otkrivena tela 42 osobe koje su streljale "zelene" snage.

01.35 - Islamista Abdul Hakim Belhaj se progčasio za komandanta Tripolija. Ostali ustanički lideri začuđeni. Sve oči uprte u Katar, koji navodno finansira njegove akcije, kao i Libijske islamske snage.

00.35 - Ustanici tvrde da se u Sirtu nalaze najmanje dva visoka zvaničnika Gadafijevog režima. Možda i sam Moamer Gadafi. A Možda i Sejf al Islam. Time objašnjavaju otpor "zelenih" snaga.

Pobunjenici, koji su se nadali da će do petka uveče uveliko slaviti pobedu u građanskom ratu u Libiji, još jednom su u panici napustili položaje posle novog juriša Gadafijevih snaga u Sirtu i zaustavili se nekoliko kilometara dalje, tek kada su "zeleni" prestali da ih jure.

Time je propao plan pobunjenika da artiljeriskom vatrom dotuku Gadafijeve snage i posle, prosto, ušetaju u poslednjih nekoliko blokova Sirta. Plan se u izvesnoj meri, razvijao prema planu do kasnog poslepodneva kada su "zeleni" počeli da uzvraćaju vatru i, nešto docnije, potpuno preuzeli inicijativu.

Baražna vatra Gadafijevih snaga bila je previše za ionako ne preterano borbene pobunjenike, koji su poslenjih 48 časova ionako proveli pljačkajući grad i povremeno se sukobljavali između sebe.

Broj žrtava ovog napada je nepoznat, ali je u bolnicu na obodu Sirta do kraja dana dopremljeno dvadesetak ranjenika. Zapadni izvori navodde da je u bolnicu u Sirtu od 7. oktobra dovezeno oko 500 ranjenih boraca,

Glavni problem ustanika, kao doduše i tokom celog rata, je evidentan nedostatak bilo kakve organizacije, pa se jedinice tokom ofanzivnih akcija prosto sudaraju ili naleću jedne na druge, zbog čega je samo u Sirtu od "prijateljske" vatre stradalo bar dvadesetak ustanika.

Frustracije na frontu u Sirtu su prilično zabrinjavajuće, pa su ustanici odlučili da u Tripoliju, posle sukoba sa Gadafijevim pristalicama, ništa ne prepuštaju slučaju, pa patrole već puna 24 časa pretražuju grad tražeći "spavače" bivšeg režima.

Istovremeno, par buldožera, u pratnji nekoliko naoružanih ljudi, sravnilo je sa zemljom Gadafijev kompleks Bab al Azizi u Tripoliju.

Veliki broj ljudi okupljenih u blizini kompleksa je, dok su buldožeri rušili zid, uzvikivao parole "Bog je najveći" i "Ovo je osveta za krv mučenika".

"Uništavamo sve što ima veze sa Gadafijem i nastavićemo rušenje svega što je pripadalo bivšem režimu", rekao je Esam Sarag, jedan od naoružanih ljudi koji obezbeđuju buldožere.

Inače, kompleks Bab al Azizi, koji se proteže na šest kvadratnih kilometara, bio je česta meta NATO vazdušnih udara.

Број коментара 86

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво