Читај ми!

Pustinjski Staljingrad

Rušenje Sirta se nastavlja. Tenkovi i artiljerija zasipaju granatama nekoliko preostalih položaja Gadafijevih snaga u gradu koji je već više od dva meseca odsečen od sveta. Ustanici pokušavaju da umanje značaj pucnjave u Tripoliju.

19.45 - Nove libijske vlasti pokrenule istragu o umešanosti Gadafijevog sina Al Sadija u ubistvu libijskog fudbalskog reprezentativca i trenera Bašira al Ranija. Gadafijev sin se trenutno nalazi u Nigeru.

18.20 - Snage Nacionalnog prelaznog saveta posle jučerašnje pucnjave u Tripoliju "češljaju" grad u potrazi za Gadafijevim borcima. Kontrolni punktovi postavljeni na prilazima gradu.

Tenkovi su još jednom prošli porušenim i vodom preplavljenim ulicama Sirta u još jednom pokušaju ustanika da gvožđem i vatrom isteraju Gadafijeve snage iz nekoliko poslednjih uporišta u gradu, od kojeg, kako se čini, nije ostalo skoro ništa.

Slabo obučeni, ali prilično dobro naoružani pobunjenici već nedeljama imaju ozbiljne probleme da skrše otpor "zelenih" snaga, kojima je očajnički otor jedini izbor, pošto predaja, suštinski, predstavlja samo uvod u zlostavljanje i, neretko, streljanje.

Već puna 24 časa ustanici isporobavaju novu taktiku, koja se svodi na besomučno i nasumično bombardovanje zgrada u kojima se kriju Gadafijeve snage, u nadi da će se ti objekti konačno srušiti i time označiti kraj bitke za taj grad.

Očekuje se početak druge faze napada u kojoj će ustanici nastaviti da zasipaju te zgrade metalom, ovaj put iz protivavionskih topova montiranih na kamionete, a na kraju taktičke igre na juriš će krenuti pešadija.

Naspram njih stoji nekoliko stotina "zelenih", koji tek povremeno pucaju iz teškog naoružanja, dok napredovanje protivnika uglavnom sprečavaju snajperskom vatrom, koja je u poslednjih nekoliko dana ubila i onesposobila bezmalo 300 ustanika.

Zelene zastave se još uvek vijore na mnogim zgradama u Sirtu, što u priličnoj meri dovodi u pitanje tvrdnje ustanika da kontrolišu 90 odsto teritorije grada, ali su šanse Gadafijevih snaga da preokrenu ratnu sreću male do nikakve.

Sukobi u Tripoliju

Naoružane pristalice svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija sukobile su se u Tripoliju sa snagama novog režima, prvi put otkad je glavni grad Libije pod kontrolom revolucionara. U okršaju je ubijeno troje, a ranjeno 30 ljudi.

Puškaranje na ulicama Tripolija je trajalo nekoliko časova. Počelo pošto su ustanici napali grupu demonstranata koja je, noseći zelene zastave, uzvikivala parole u slavu Moamera Gadafija.

Demonstranti su bili dobro naoružani, ali je bitka trajala prilično kratko i bez jasnog ishoda, pošto su Gadafijeve pristalice nestale jednako brzo kako su se i pojavile.

U borbama u Abu Salimu, četvrti oko 10 kilometara južno od centra grada, ubijena su dvojica Gadafijevih pristalica i jedan pripadnik snaga Nacionalnog prelaznog saveta, a ranjeno je 30 ljudi, izjavio je predstavnik službe bezbednosti u Tripoliju Abdelrazak al-Aradi.

Prema njegovim rečima, oko 50 naoružanih ljudi, među kojima afričkih plaćenika, učestvovalo je u napadu, a 27 njih je uhapšeno, preneo je AFP. To je bio prvi okršaj u Tripoliju otkad su 23. avgusta nad njim preuzele kontrolu snage novog režima.

Lideri ustanika su pokušali da umanje značaj incidenta, rekavši da su priveli petnaestak ljudi, kao i da je u akcijama pretrage terena koja je usledila posle pucnjave, otkrivena izvesna količina naoružanja.

Број коментара 61

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво