Читај ми!

Nova bitka u Tripoliju

Bitka između Gadafijevih boraca i ustanika u Tripoliju. Nove optužbe na račun ustanika. Mučenje i maltretiranje zatvorenika. Odbrana Sirta ponovo odbacila napade pobunjenika. Poslednje položaje Gadafijevih snaga celog dana zasipaju granate. U gradu još samo grupa najodlučnijih boraca "zelenih snaga".

18.42 - Sukobi Gadafijevih pristalica i ustanika u najmanje tri kvarta u Tripoliju. Sa dolaskom noći intenzitet borbi jenjava. Iako su tokom dana čule i eksplozije nema podataka o eventualnim žrtvama, 

16.51 - Gust dim iznad zapadnog dela Tripolija. Osim u naselju Abu Salim, Gadafijeve pristalice pucale na ustanike i u još nek.m četvrtima. Razmere sukoba za sada teško proceniti.  

16.01 - U toku bitka između pedesetak Gadafijevih boraca i ustanika u Tripoliju. U deo grada nazvan Abu Salim ranije danas došla grupa naoružanih ljudi i uzvikivala parole u slavu Moamera Gadafija.

12.58 - Plan ustanika je da u naredna 24 časa bombarduju položaje "zelenih snaga" i zatim krenu u odlučujući napad. Tenkovi postavljeni tako da više ne mogu da pogode ostale jedinice ustanika, što je bio slučaj prethodnih dana. 

12.03 - Kolona tenkova ušla u centar Sirta. Pobunjenici artiljerijom i tenkovima pokušavaju da unište poslednja uporišta Gadafijevih snaga.  

00.49 -  Najmanje četiri ustanika ubijena, 40 ranjeno u četvrtak po podne.

Pobunjenici su se još jednom povukli pred očajničkim otporom Gadafijevih snaga u samom centru Sirta, čime je okončan još jedan dan već dva meseca duge opsade rodnog grada Moamera Gadafija, koji je od arhitektonskog čuda Mediterana sveden na gomilu ruševina.

Ustanici su se nadali da će bitku za Sirt okončati u četvrtak do sumraka, posebno jer su veći deo dana bili čvrsto uvereni da je  komandant odbrane grada Mutasim Gadafi zarobljen, ali su se stvari komplikovale kako je dan odmicao.

Prvo se ispostavilo da Mutasim Gadafi nije zarobljen, da bi zatim prethodnice ustanika naletele na mitraljeska gnezda "zelenih" u već čuvena "poslednja dva kvadratna kilometra", pa su se povukli na bezbednu udaljenost.

Predaja, kako se čini, ne dolazi u obzir, između ostalog, i zbog činjenice da se ustanici nisu proslavili u poštovanju međunarodnih konvencija, dok borci koji su iz Misurate i Bengazija došli u Sirt već danima govore kako će "ubiti svakog čoveka kod koga pronađu oružje".

"Amnesti internešenel" zatražio od pobunjenika da odmah zaustavi nelegalno pritvaranje i zlostavljanje zatvorenika, navodeći da su ustanici mučili zarobljenike na svakakve načine u 11 centara u Tripoliju i Zaviji.

Istražitelji Međunarodne organizacije "Amnesti internešenel" naveli su da su tokom istrage iz ćelija čuli krike zatvorenika, koji su premlaćivani kako bi se od njih iznudila priznanja.

Број коментара 91

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво