Читај ми!

Topovima po ruševinama

Pobunjenici se predomislili, Mutasim Gadafi, ipak, nije zarobljen. Glavnina snaga ustanika povukla se oko dva kilometra od centra Sirta, pošto je njihov "odlučujući" juriš dočekan žestokom vatrom Gadafijevih snaga. Grad u ruševinama, artiljerija neprestano gađa položaje "zelenih snaga".

17.49 - Ustanici, tokom dana, dovukli još teškog naoružanja u Sirt.  

15.51 - Od petka, kada je počela operacija "konačnog" zauzimanja Sirta, ustanici izgubili više od 100 boraca, nekoliko stotina ranjeno. Gadafijeve snage tvrde da su ubile najmanje 400 pobunjenika.

15.00 - Veći deo Sirta delimično ili potpuno uništen u borbama. Broj žrtava nemoguće proceniti. 

14.59 - U Sirtu je i Moamer Gadafi, tvrde oficiri koji su se u poslenjih 12 sati predali ustanicima. 

Nepunih 12 časova pošto su slavodobitno saopštili da je u Sirtu uhvaćen Mutasim Gadafi, ustanici su prekinuli slavlje i priznali da nemaju predstavu gde se nalazi sin svrgnutog libijskog lidera, dok su, istovremeno, njihove jedinice uzmakle pod paklenom paljbom "zelenih snaga" u centru grada.

Linija fronta se, sada, nalazi oko dva kilometra od policijske stanice, koju su pobunjenici zauzeli u utorak uveče proglašavajući bitku za Sirt praktično završenom. Ustanici su na položaje dovezli artiljeriju i već satima zasipaju granatama već prilično ruinirane zgrade u kojima su se utaborili "zeleni".

Suštinski, borbe se vode u dva naselja u centru grada, ali ustanici nikako ne uspevaju da probiju linije odbrane, iako su prethodnih dana pokušavali da slome otpor Gadafijevih snaga na sve načine, uključujući i desant.

U ostalim delovima grada vlada anarhija, jer se ustanici obračunavaju sa svima za koje smatraju da su na bilo koji način podržavali Gadafija. Sirt je u priličnoj meri opljačkan, baš kao i sva mesta koja su tokom građanskog rata u Libiji menjala ruke.

U pokušaju da se sakriju među stanovnicima, Gadafijevi borci su pobacali uniforme i presvukli se u civilnu odeću, što dodatno doprinosi konfuziji i paranoji u Sirtu. 

Nema Mutasima 

Mutasim Gadafi, jedan od sinova svrgnutog libijskog lidera Moamera Gadafija, ipak nije uhvaćen, izjavio je Frans presu Visam Ahmed, jedan od vojnih zapovednika Prelaznog nacionalnog saveta na frontu u Sirtu.

Pukovnik Abdulah Naker rekao je juče da je Mutasim Gadafi uhvaćen u Sirtu, kada je s porodicom pokušao da pobegne automobilom iz tog grada.

Rečeno je da je Gadafijev sin odveden u vojni kamp u Bengaziju, ali to nisu potvrdile ni nove vlasti u tom gradu.

Kao i tokom prethodnih meseci, i dalje se spekuliše gde se nalazi bivši libijski vođa. Nova informacija libijskih prelaznih vlasti jeste da se Gadafi možda nalazi u Sirtu.

"Neki od zatvorenika koje smo uhvatili rekli su da se Gadafi nalazi u Sirtu", dodao je. Bivši libijski lider u bekstvu je od pada Tripolija 23. avgusta.

Prelazni nacionalni savet objavio je i da je u sredu u Sirtu uhapšen libijski muftija Haled Tantuš, najviši verski zvaničnik pod Gadafijevim režimom koji je bivšeg lidera podržavao tokom pobune.

"Zarobili smo ga juče ujutru na obalskom putu zapadno od Sirta. Potpuno je promenio izgled. Bio je obrijan i vozio je automobil, pokušao je da pobegne ka Tripoliju", rekao je vojni zvaničnik Saveta Abdo Salam.

 

Број коментара 46

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво