Bivši Jevrejin član saveta Fataha

Uri Dejvis, koji se osamdesetih godina odrekao izraelskog državljanstva, izabran za člana Revolucionarnog saveta Fataha. Dejvis sebe smatra anticionistom, oženjen je Arapkinjom i prihvatio je islam.

Bivši Jevrejin Uri Dejvis, rodom iz Jerusalima, izabran je za člana Revolucionarnog saveta Fataha, pokazuju zvanični rezultati izbora održanih na kongresu te palestinske organizacije, koji je počeo 4. avgusta.

Dejvis je prvi Jevrejin po rođenju koji je izabran u to telo od njegovog osnivanja 1958. godine.

Osamdesetih godina 20. veka Dajvis se, navodno, odrekao izraelskog državljanstva, u znak protesta zbog okupacije Zapadne obale i Pojasa Gaze. Kasnije je postao palestinski građanin.

U njegovoj biografiji stoji, ipak, da živi nazmenično u arapskom gradu u Izraelu Sakhninu i Ramali, gde je mešovito jevrejsko i arapsko stanovništvo.

Šezdesetsedmogodišnji Dejvis sebe smatra anticionistom, govori odlično arapski i predaje jevrejske studije na palestinskom Univerzitetu Al-Kuds u Abu Disu kraj Jerusalima.

Autor je knjige "Izrael: država aperthejda" iz 1987. godine. Sebe opisuje kao palestinskog Hebreja.

Uri Dejvis se oženio Arapkinjom i prihvatio islam. Njegovo ime bilo je 31. na listi 80 izabranih članova tela koji ukupno ima 128 mesta. Glasalo je više od 2.000 delegata sa palestinskih teritorija i dijaspore.

Osim Revolucionarnog saveta, delegati su birali i Centralni komitet Fataha koji broji 23 člana. U Revolucionarnom savetu je 20 Palestinaca iz Pojasa Gaze, 70 novih članova i 11 žena, javile su agencije.

Najviše glasova dobila je jedna žena koja je provela mnoge godine u izraelskim zatvorima, a hrišćanima je pripalo četiri mesta.

Dejvis je rekao da se nadmetao sa 600 kandidata za mesto u savetu na šestom kongresu Fataha, u želji da vidi više anticionista Izraelaca i stranaca u Fatahu.

Kongres Fataha bio je prvi posle dve decenije. To je ujedno prvi takav skup održan na palestinskoj teritoriji, u Vitlejemu na Zapadnoj obali.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je, pozdravljajući izabrane članove dva tela, upozorio da predstoji naporan rad i apelovao na njih da ožive organizaciju kojoj su sada "više nego ranije potrebni napori mladih članova da je odvedu u budućnost."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво