Читај ми!

Dva kilometra užasa

Gadafijeve snage kontrolišu svega nekoliko kvadratnih kilometara teritorije u Sirtu, ali su opkoljene sa tri strane i morem iza leđa. Nekoliko neuspešnih napada ustanika na Gadafijeve položaje. Niko ne zna gde je Moamer Gadafi. Napad islamista na džamiju u Tripoliju.

21.32 - Bez velikih pomeranja fronta u Sirtu. Mnogo žrtava sa obe strane. Pobunjenici i NATO nemaju predstavu gde se nalazi Moamer Gadafi.  

16.06 - Ustanici procenjuju da se u gradu nalazi još oko 1.000 Gadafijevih boraca, ali i najmanje jedan visoki zvaničnik bivšeg režima. Navodno, Mutasim Gadafi, koji je donedavno vodio odbranu grada. 

15.34 - Gadafijeve snage tvrde da i dalje kontrolišu univerzitet u Sirtu.

Treći dan "odlučujućeg" napada na Sirt. Pobunjenici ponovo gomilaju trupe oko ostataka Gadafijevih snaga, potpuno opkoljenih na relativno malom prostoru, koje već danima bombarduju artiljerija i avioni NATO-a.

Broj bombi koje su eksplodirale oko poslednjih nekoliko zgrada koje kontrolišu pristalice Gadafijevog režima povećao se od prošle noći kada su "zelene" snage, posle iznenadnog juriša, odbacile ustanike i vratile dobar deo položaja koje su pobunjenici prethodno zauzeli.

Ipak, u jednoj od zaseda u koju su prošle noći upali pobunjenici, uništeno je desetak njihovih vozila.

Pravo stanje na terenu i broj žrtava, na obe strane, nemoguće je proceniti, jer na frontu vlada priličan haos, ali su pobunjenici saopštili da su u noćašnjim borbama imali 17 mrtvih i oko 100 ranjenih.

Ukupno, od petka broj mrtvih procenjen je na 32, dok je 420 ranjeno, ali taj broj treba uzeti sa izvesnom rezervom, jer se odnose na tela i ranjenike dopremljene do poljske bolnice na obodima grada. Ulice Sirta prepune su leševa i konačan bilans opsade mogao bi se računati u stotinama mrtvih.

Islamisti u akciji

Grupa od oko 200 opasno naoružanih ustanika upala je u nedelju uveče u džamiju u naselju Al Masri u Tripoliju, raskopala dva groba i pobegla sa svim vrednim stvarima kojih su se dočepali.

Kako navode izvori iz Tripolija, borci su do džamije došli u kamionetima naoružanim protivavionskim topovima, provalili u džamiju i naredna tri sata proveli raskopavajući grobove dvojice imama.

Iz grobnica su pokupili sve vredne stvari, a na odlasku su zapalili Kuraan i u priličnoj meri uništili unutrašnjost džamije. Učitelj iz obližnje medrese je rekao da su džamiju napali radikalni islamisti, koji pokušavaju da uteraju strah u kosti rivalima u islamskoj zajednici.

Tenkovima na odbranu

Pobunjenici su, od jutros, tenkovima pokušali da probiju liniju odbrane, ali za sada bezuspešno, jer Gadafijeve snage pružaju očajnički otpor, mada drugog izbora praktično i nemaju, jer su potpuno opkoljeni.

Gadafijeve snage su, ipak, prošle noći izvele odlučnu akciju i praktično razjurile ustanike sa prvih linija fronta, ali je njihova akcija, zbog ograničenih resursa, bila kratkog daha, pa su se do jutra obe strane vratile na početne položaje.

Osim Gadafijevih snaga, ustanicima problem i dalje predstavlja ozbiljan nedostatak organizacije, pa su u poslednja 24 časa ustanici u nekoliko navrata napadali druge ustaničke jedinice.

Slična situacija je i oko Bani Valida, gde su pobunjenici tokom vikenda u priličnoj meri potisnuli Gadafijeve snage, ali su noćas napustili nove položaje, pa će naredna ofanziva sačekati da ustanicima stignu pojačanja.

Број коментара 45

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво