Dva kilometra užasa

Gadafijeve snage kontrolišu svega nekoliko kvadratnih kilometara teritorije u Sirtu, ali su opkoljene sa tri strane i morem iza leđa. Nekoliko neuspešnih napada ustanika na Gadafijeve položaje. Niko ne zna gde je Moamer Gadafi. Napad islamista na džamiju u Tripoliju.

21.32 - Bez velikih pomeranja fronta u Sirtu. Mnogo žrtava sa obe strane. Pobunjenici i NATO nemaju predstavu gde se nalazi Moamer Gadafi.  

16.06 - Ustanici procenjuju da se u gradu nalazi još oko 1.000 Gadafijevih boraca, ali i najmanje jedan visoki zvaničnik bivšeg režima. Navodno, Mutasim Gadafi, koji je donedavno vodio odbranu grada. 

15.34 - Gadafijeve snage tvrde da i dalje kontrolišu univerzitet u Sirtu.

Treći dan "odlučujućeg" napada na Sirt. Pobunjenici ponovo gomilaju trupe oko ostataka Gadafijevih snaga, potpuno opkoljenih na relativno malom prostoru, koje već danima bombarduju artiljerija i avioni NATO-a.

Broj bombi koje su eksplodirale oko poslednjih nekoliko zgrada koje kontrolišu pristalice Gadafijevog režima povećao se od prošle noći kada su "zelene" snage, posle iznenadnog juriša, odbacile ustanike i vratile dobar deo položaja koje su pobunjenici prethodno zauzeli.

Ipak, u jednoj od zaseda u koju su prošle noći upali pobunjenici, uništeno je desetak njihovih vozila.

Pravo stanje na terenu i broj žrtava, na obe strane, nemoguće je proceniti, jer na frontu vlada priličan haos, ali su pobunjenici saopštili da su u noćašnjim borbama imali 17 mrtvih i oko 100 ranjenih.

Ukupno, od petka broj mrtvih procenjen je na 32, dok je 420 ranjeno, ali taj broj treba uzeti sa izvesnom rezervom, jer se odnose na tela i ranjenike dopremljene do poljske bolnice na obodima grada. Ulice Sirta prepune su leševa i konačan bilans opsade mogao bi se računati u stotinama mrtvih.

Islamisti u akciji

Grupa od oko 200 opasno naoružanih ustanika upala je u nedelju uveče u džamiju u naselju Al Masri u Tripoliju, raskopala dva groba i pobegla sa svim vrednim stvarima kojih su se dočepali.

Kako navode izvori iz Tripolija, borci su do džamije došli u kamionetima naoružanim protivavionskim topovima, provalili u džamiju i naredna tri sata proveli raskopavajući grobove dvojice imama.

Iz grobnica su pokupili sve vredne stvari, a na odlasku su zapalili Kuraan i u priličnoj meri uništili unutrašnjost džamije. Učitelj iz obližnje medrese je rekao da su džamiju napali radikalni islamisti, koji pokušavaju da uteraju strah u kosti rivalima u islamskoj zajednici.

Tenkovima na odbranu

Pobunjenici su, od jutros, tenkovima pokušali da probiju liniju odbrane, ali za sada bezuspešno, jer Gadafijeve snage pružaju očajnički otpor, mada drugog izbora praktično i nemaju, jer su potpuno opkoljeni.

Gadafijeve snage su, ipak, prošle noći izvele odlučnu akciju i praktično razjurile ustanike sa prvih linija fronta, ali je njihova akcija, zbog ograničenih resursa, bila kratkog daha, pa su se do jutra obe strane vratile na početne položaje.

Osim Gadafijevih snaga, ustanicima problem i dalje predstavlja ozbiljan nedostatak organizacije, pa su u poslednja 24 časa ustanici u nekoliko navrata napadali druge ustaničke jedinice.

Slična situacija je i oko Bani Valida, gde su pobunjenici tokom vikenda u priličnoj meri potisnuli Gadafijeve snage, ali su noćas napustili nove položaje, pa će naredna ofanziva sačekati da ustanicima stignu pojačanja.

broj komentara 54 pošalji komentar
(utorak, 11. okt 2011, 11:54) - grom [neregistrovani]

@2 km

A odakle tebi takve deziformacije, to nije istina. Borbe se vode u samom centru Grada. A ti ovde pišeš da Gadafi drži čitav Sirit pod kontrolom, ajd molim te.

(utorak, 11. okt 2011, 11:47) - anonymous [neregistrovani]

@a pre

Tada je Libija bila mnogo drugacija.... sve pare isle su u dzep kralju, vojske skoro da i nije bilo i Gadafi je imao punu podrsku naroda, kao sto ima i sad!

(utorak, 11. okt 2011, 11:12) - anonymous [neregistrovani]

Propalo znači još jedno "finale"

vidimo se u sledećem "finalu".

(utorak, 11. okt 2011, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

a pre

gadafi i u revoluciji kojom je dosao na vlast nije imao nikakve sanse

(utorak, 11. okt 2011, 09:11) - anonymous [neregistrovani]

Poređenje Knina i Srita...

Za granatiranja Knina, Vukovara i još nekih gradova u Hrvatskoj pojedini generali su osuđeni na 25-30 godina zatvorske kazne po komandnoj liniji.

Hajde da vidimo da li će neki NATO general biti osuđen za granatiranje Sirta, Ban Walid-a, Tripolija...

(utorak, 11. okt 2011, 08:14) - anonymous [neregistrovani]

2 km

odakle vam to 2km uzasa kad gadafi drzi ceo sirt. a zarobili su i 16 engleskih komandosa. aerodrom u bani-validu je u rukama gadafija. neko vam potura lazne podatke.

(utorak, 11. okt 2011, 04:39) - COMBE [neregistrovani]

ima ima

ima ta vest, jos kako ima , sve je to tacno sto je covek napisao i vrlo je lako pronaci jer njegove reci su ustvari i naslov price. Ali , ta vest je objavljena na nezavisnom sajtu jos oktobra treceg tako da bas i ne znaci da je istinita , kao i mnoge druge vesti koje se objavljuju zadnjih meseci sa svih strana ovoga sveta . Daj boze da neko dodje u pomoc tom jadnom narodu.

(utorak, 11. okt 2011, 01:54) - anonymous [neregistrovani]

polomise zube

patikasi u Sirtu:-))

(utorak, 11. okt 2011, 01:38) - anonymous [neregistrovani]

pravda

Zasto sada NATO nebombarduje "ustanike" jer ocito koriste tesko naoruzanje i ugrozavaju civile... Zar smo zaboravili sta je uzrok njihove umjesanosti i bombardovanja nezavisne drzave Libije...

(utorak, 11. okt 2011, 00:45) - anonymous [neregistrovani]

Sirt

Sirt će pasti samo je pitanje vremena,ali onda ove nato sluge imaju Bani Walid da osvoje, a pošto imaju podršku nato-a i on će sigurno biti osvoje. Dalje pustinja kao što većina misli nije baš sva pod kontrolom plemena Tuarega već jugo-istok,e tu nastupaju problemi da se za nato sluge uspostavi linija snabdjevanja hranom i oružijem. Gadafiju je najbolje da opet uradi gerilsi kapad na rafinerije kao u Ras Lanuf prije mjesec ili koliko već...Ovo će biti dug i krvav rat.